La data de 15 decembrie a.c., la Geneva, în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), a fost organizat în format virtual un eveniment prilejuit de lansarea a trei inițiative ce poziționează comerțul ca parte a soluției pentru provocările de mediu. Cele trei angajamente politice agreate de o mare parte a membrilor OMC, inclusiv România, sunt: comerțul și sustenabilitatea mediului (TESSD), poluarea cu plastic și comerțul cu materiale plastice sustenabile pentru mediu (IDP) și reforma subvențiilor privind combustibilii fosili (FFSR).

Lansarea celor trei inițiative pe acestă temă sensibilă, inclusiv din punct de vedere comercial, este un pas încurajator și reprezintă, cu siguranță, o primă etapă din drumul către sustenabilitatea globală. Acest lucru indică, totodată, că politicile comerciale care au ca scop ecologizarea economiei și promovarea unui comerț durabil pot fi factori cheie ai tranziției către o economie globală circulară, neutră din punct de vedere climatic, în sprijinul obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) și angajamentelor de mediu recent adoptate.

România, prin UE, este un puternic susținător al tranziției ecologice către o economie neutră din punct de vedere climatic, ecologică și rezilientă, atât în UE, cât și la nivel mondial.Cu acest prilej, OMC a elaborat trei colaje distincte ce conțin pozele miniștrilor comerțului exterior din statele membre care au co-sponzorizat declarațiile menționate, România fiind reprezentată de ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel-Constantin Cadariu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.