Locuinţa are dimensiuni impresionante, potrivit arheologilor incinta ar fi de 92 metri pătraţi. Aceasta aparţine culturii Precucuteni şi este a doua descoperire pe teritoriul României. Pe lângă arheologii autohtoni, situl a stârnit interesul şi specialiştilor din Marea Britanie (Cambridge), China şi Republica Moldova. Potrivit directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, descoperirea ar avea nevoie de autentificare, respectiv de analize cu C-14, iar fiecare obiect ar urma să fie cercetat în laboratoarele din Germania şi ar costa 300 de euro. De asemenea, numărul minim pentru a se identifica veridicitatea descoperirii este de 10 obiecte.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a spus că activitatea arheologică a Muzeului Bucovinei va primi finanţarea necesară, deoarece „acum noi nu am descoperit doar ceea ce aparţine României, ci civilizaţiei mondiale.”
„Sunt dovezi că suntem pe aceste meleaguri de foarte multă vreme. Ceea ce nu ştiam până acum se demonstrează la Baia, că această cultură, Precucuteni Etapa 1, există de foarte mult timp. Această descoperire demonstrează clar că românii sunt de foarte multă vreme, iar civilizaţia românească a venit cu rădăcini care sunt multiplicate în plan mondial. Mă bucur că Baia reînvie din nou ca o capitală nu doar a Moldovei, ci şi a epocii Precucuteni”, a declarat Cătălin Nechifor.
Lasa un raspuns