Cultura de soia este una dintre cele mai profitabile, datorită multiplelor întrebuințări pe care le are această plantă. Semințele, păstăile și plantele tinere se folosesc în alimentația omului, a animalelor sau ca materie primă, așadar putem spune că planta se folosește în totalitate. Care sunt regulile pe care trebuie să le respecți pentru o cultură de soi și o productivitate ridicată?

Alege semințe certificate

Dacă dorești o productivitate ridicată, asigură-te că ai ales semințele potrivite tipului de sol pe care îl ai la dispoziție. De asemenea, recomandarea este să optezi pentru seminte de soia certificate, care îți oferă garanția materialului săditor și îți oferă informații despre vigoare sau toleranța la cădere. 

Respectă recomandările legate de semănat

Conform manualelor, soia se seamănă când în sol, la ora 7:00 temperatura e de 7 – 8 grade celsius, iar vremea e în curs de încălzire. Temperatura medie a aerului trebuie să fie de 14 – 15 grade Celsius, ceea ce înseamnă luna aprilie.

Densitatea de semănat este, de obicei, de 40-55 boabe germinabile/mp, care conduc la o densitate de recoltare de 40-50 plante/mp. Norma de semănat variază și ea între 70 – 100 kg/ha, în funcție de densitatea de semănat, puritatea și germinația semințelor: un argument în plus pentru alegerea semințelor certificate.

Pregătește terenul înainte de însămânțare

Deși soia nu e o plantă cu cerințe ridicate privind afânarea solului, se recomandă efectuarea arăturii la o adâncime de 20 – 25 cm. Arătura este precedată de demiriștire și de nivelarea terenului, iar însămânțarea trebuie realizată numai după pregătirea patului germinativ pe o adâncime de 3 – 5 cm.

Ia în calcul inocularea semințelor

Achiziția de semințe pre-inoculate sau inocularea de către fermier conduce la economia de îngrășăminte, reducerea nivelului de infestare cu buruieni, reducerea contaminării apei subterane și profituri sporite. 

Fertilizează ca la carte

Pentru o cultură profitabilă se recomandă fertilizarea solului cu azot și cu îngrășăminte cu fosfor și potasiu. îngrășămintele foliare se aplică în două administrări, prima la formarea completă a frunzelor, iar a doua la începutul formării păstăilor. 

Udă, udă, udă

În zonele din sudul și sud-estul țării, irigarea culturii de soia este vitală pentru productivitatea culturii. Perioada critică pentru apă începe odată cu apariția primelor flori și continuă până la umplerea semințelor. de obicei, prima udare se aplică înainte de înflorire, iar următoarele la intervale de 10 – 14 zile. Norma de udare variază între 400 – 500 mc/ha pe solurile nisipoase și 700 – 800 mc/ha pe solurile cu permeabilitate bună. 

Luptă cu buruienile, dăunătorii și bolile

Nu te poți aștepta la o cultură sănătoasă și la o producție bună fără să o protejezi de invazia buruienilor, față de care soia este în mod special sensibilă. Un fermier experimentat apelează la mai multe tratamente cu substanțe moderne după respectarea rotației, epocii și densității de semănat.

Alege momentul optim pentru recoltare

Manualul spune că momentul potrivit pentru recoltare este când păstăile uscate au culoarea brună. Umiditatea semințelor trebuie să fie cuprinsă între 12 – 16%, pentru o depozitare în condiții optime.

Ai o recoltă bogată? Depoziteaz-o adecvat!

Atunci când discutăm despre depozitarea boabelor de soia, condițiile sunt mai stricte, iar perioada de păstrare este mai scurtă decât atunci când ne referim la depozitarea cerealelor.  Perioada de valabilitate maximă este de doar un an, și chiar și în aceste condiții, fluctuațiile de umiditate pot determina râncezirea prematură a recoltei. 

Condițiile ideale sunt următoarele: 14% umiditate la recoltare, 12 – 13% umiditate după prima lună de depozitare. În acest caz, boabele pot fi păstrate în condiții bune timp de un an.

Dacă recoltarea se face la o umiditate de 14%, iar umiditatea după o lună a crescut la 15 – 15.5%, perioada de păstrare scade la doar 6 luni. 

 

Sursă foto: shutterstock

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.