Dacă nu ești pescar, ca și mulți alții, te întrebi cel mai probabil, de ce aceia care se pricep în ale pescuitului aleg un loc anume și, poate, ce își iau cu ei pe baltă. Îi vedem adesea pe acel scaun specific, cu o undiță în mână și un cort între copaci, așteptând să tragă peștele. Dar este așa de simplu să pescuiești? Pe orice baltă și oricând poți prinde orice fel de pește? Ei bine, nu. Vei vedea în rândurile următoare ce se află, de fapt, în spatele unei ieșiri la „vânătoare” de crap.
Iată ce face un pescar înainte să petreacă un timp cu crapul pe baltă
Localizarea crapului
Nu poți merge oriunde și oricând să pescuiești crap, iar pescarii profesioniști știu asta. Tot despre crap, ei mai știu și că are anumite trasee de la care nu se abate foarte ușor și că anotimpul, tipul de apă în care se pescuiește, dar și condițiile atmosferice sunt indicatori importanți ai zonelor și locurilor în care poate fi găsit. De exemplu, în funcție de anotimp, crapii răspund diferit la alternanța zi-noapte. Pe timp de zi, vara, crapii se retrag în ape adânci și urcă noaptea în zone cu apă mică. În sezonul rece, fenomenul este exact invers. Pe timpul zilei vor căuta zone cu apă mică încălzită de soare, iar noaptea se vor retrage în adâncuri. Fără a lua în calcul astfel de „indicii”, chiar și cele mai bune echipamente vor fi inutile.
Ia cu el tot ce îi trebuie pentru camping
Dacă te gândești că doar scaunul și cortul sunt suficiente, cel mai probabil nu ai fost niciodată în camping pe baltă. Există zeci de produse pentru camping menite să le facă viața mai ușoară pescarilor, fiecare cu rolul lui bine stabilit. Pe lângă echipamentul specific – lansete, mulinete, avertizori și momeli, pescarii au nevoie de un rucsac, o lanternă pentru cap, au mare nevoie vara de un spray anti-țânțari, o ladă frigorifică unde să fie păstrat peștele, un sac de dormit și o pernă, un mini aragaz și o masă pe care să poată să stea toate „instrumentele” necesare. Lista poate continua cu alimente, apă, îmbrăcăminte și încălțăminte rezistente la frig și umezeală, un prosop pentru mâini, o lampă pentru cort și un adaptor portabil pentru telefon. Toate produsele specifice pentru pescuitul la crap, dar și altele utile, le poți găsi la un click distanță, pe fishingmall.ro – magazin online cu produse și accesorii pentru pescuit și outdoor.
Montura zig rig
Pescuitul la crap nu este doar despre loc, anotimpuri și echipament, este și despre tehnici și monturi care creează capcana perfectă pentru mustăcios. Una dintre cele care asigura succesul în prinderea peștilor care se hrănesc aproape de suprafața apei, deci, și a crapului, este montura zig rig, care asigură o înțepare atipică a peștelui, în gură, și nu în buză, ca la pescuitul clasic. Se pescuiește destul de bine cu montura zig rig în ape stătătoare, în special în perioada caldă, atunci când peștii umblă pe lângă stuf, în căutare de larve și insecte. Pot fi folosiți ca momeală pentru acest tip de montură larve din material flotant sau gândăcei, special create pentru acest stil de pescuit. Crapul nu le va rezista!
Să fii pescar nu este deloc ușor. Ceea ce se vede din afară, imaginea tipică a pescarului care stă pe scaun și așteaptă să prindă peștele în cârlig, este cu mult mai mult în spate. Sunt ani de tehnici și cunoștințe despre sute de produse specifice și tot atât de mulți pești și timp consumat pe baltă, pentru că nu pe toți îi poți prinde la fel, din aceleași locuri și în același timp. Cine s-ar fi gândit că peștii sunt atât de complicați?
Sursa foto: shutterstock.com
Lasa un raspuns