ROBOR la 3 luni a depășit luni pragul de 5%, ceea ce va duce la creșterea ratelor celor care au luat împrumut în lei cu dobândă variabilă de la băncile din România înainte de mai 2019. Actualizarea ratelor are loc la datele stabilite în contractul pe care l-ai semnat cu banca; poate fi la 3 sau la 6 luni.

Indicii care intră în compunerea dobânzii finale ale ratei bancare sunt ROBOR sau IRCC, în funcție de legislația aplicabilă la data acordării creditului.

Spre deosebire de ROBOR, pentru IRCC poate fi o corecție mai întârziată cu circa trei luni, ca urmare a modului de preluare a acestui indice ca valoare în contractele de credit.

În cazul creditelor existente, dobânzile se modifică în funcție de tipul de indice care intră în compoziția dobânzii, ROBOR sau IRCC. De exemplu, persoanele care au luat un credit înainte de Mai 2019 au în contractele de credit indicele de referință ROBOR. Astfel, dobânda la credit este sub forma ROBOR + marja fixă a băncii.

Deși marja băncii este fixă și nu fluctuează, ROBOR 3M este actualizat în contractele de credit la 3 luni, 6 luni sau alte termene conform contractelor de credit.

Nivelul de acum este cel mai mare din ultimii 9 ani (în data de 3 aprilie 2013, acesta s-a situat la 5,03% pe an)

ROBOR-ul – Romanian Interbank Offer Rate, este rata de referință a pieței monetare interbancare pentru depozitele plasate, denumită în acest fel începând cu noiembrie 2007. Anterior acestei date, denumirea a fost de BUBOR (Bucharest Interbank Offer Rate), relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.