Chiar dacă vom avea o iarnă ușoară, prețurile facturilor ne-ar sufoca, dacă Guvernul nu ar aplica schema de plafonare și compensare. Populația ar deveni în mare parte vulnerabilă la explozia prețurilor energiei, iar unii oameni ar înregistra datorii imense. Euronews a cerut părerea experților pentru a vedea cât ar fi facturile în perioada rece și cât am plăti pentru un plin la mașină, fără intervenția Statului.
Creșterile ar fi fost de două cifre, dacă Executivul nu ar fi deschis umbrela pentru a proteja populația. La încălzirea unui apartament de trei camere, o familie ar fi avut de plătit cu 175% mai mult, adică 1.400 de lei lunar, față de 500.
La o casă, cheltuielile sunt și mai mari. Ar fi fost o creștere de aproape 300% la o factură normală. Adică, o familie ar trebuit să plătească aproape un salariu mediu net pe economie pentru încălzire, scrie euronews.ro.
La energie electrică, costurile ar fi fost mai suportabile. Nu pentru toți, însă. La un consum redus, o factură ar fi fost cu 130% mai ridicată, în cazul unui apartament. Iar la o casă, creșterile ar fi aproximativ duble. Însă aici vorbim de valori mai mari. Adică se poate ajunge la cel puțin 450 de lei pe lună.
La carburanți, Guvernul ia în calcul ridicarea măsurii de a compensa cu 50 de bani pe litru. Iar cifrele arată că scăderea a fost în medie de peste 60 de bani la benzina standard.
Ceva mai reduse au fost scăderile la motorină. Însă tot se apropie de cifra acordată de Stat pe litru.
Costul estimat al „compensării“ este de două miliarde de lei și este împărțit între stat şi companiile de profil, scrie psnews.ro.
Lasa un raspuns