Ce factori trebuie luati in considerare atunci cand realizati un proiect de bucatarie profesionala? Exista diferente intre hoteluri si restaurantele conventionale?
Cel mai important este sa determinati si sa vizualizati spatiul in care va fi amplasata noua bucatarie. Numai astfel putem surprinde distributia si functionalitatea corecta a acesteia. Dar, atunci cand amenajam bucatarii profesionale, intervin si alti factori de interes, precum:
– Tipul de unitate in care urmeaza sa derulam proiectul (hotel, restaurant, snack bar, cantina, catering, spital, scoala etc).
– Nivelul investitiilor
– Tipul de bucatarie care se va implementa.
Pentru a oferi un serviciu de catering corespunzator in fiecare bucatarie profesionala trebuie indeplinite nevoile de echipare de baza. Acestea trebuie sa fie proportionale cu serviciul pe care doriti sa-l oferiti. Este foarte important sa dotati bucataria cu camere mari, zone de manipulare a alimentelor (camere frigorifice), un bloc de gatit cu extractie si alimentare cu aer si zone de spalare.
Fiecare dintre zonele diferite trebuie proiectata printr-o distributie corecta in care niciuna dintre sectiunile expuse sa nu se traverseze si sa fie respectate reglementarile sanitare corespunzatoare.
Ce materiale recomandam pentru bucatariile industriale si de ce
Materialul prin excelenta continua sa fie otelul inoxidabil. Acest material este protagonist in alte tipuri de echipamente precum: hota, aragaz, mobilier, rafturi, captuseli coloane, etc… Otelul inoxidabil ne permite sa respectam majoritatea aspectelor care trebuie luate in considerare la instalarea oricarei bucatarii: igiena, adaptabilitate la orice tip de mobilier sau finisaj, rezistenta materialului si durabilitatea acestuia.
Exista insa materiale artificiale (cum ar fi silestones, corian etc.) care sunt folosite pentru blaturi si acopera o parte importanta a aspectului decorativ al bucatariei, asa cum este cazul bucatariilor deschise.
Ce proiect este cel mai potrivit, in general, pentru fiecare tip de bucatarie?
Nu exista o bucatarie identica cu alta, deoarece fiecareia ii corespunde o distributie si o functionalitate diferita, in functie de nevoile si spatiul ei, deoarece nici acestea nu sunt aceleasi. Putem proiecta bucatarii cu un grad foarte mare de specializare (intotdeauna mana in mana cu proprietatea). Asta inseamna ca vom adapta fiecare bucatarie la nevoile fiecarei unitati, astfel incat fiecare proiect sa fie calculat pe masura.
Electrocasnicele pe care le vom gasi in fiecare tip de proiect vor depinde de tipul de unitate careia ii este destinata. Totusi, arzatoarele deschise, gratarele, friteutele, placile radiante continua sa fie masinariile care se adapteaza intr-o bucatarie generica, fara a uita de cuptoarele cu convectie si abur si cuptoarele cu carbune. In unele cazuri, multicookerele incep deja sa fie incluse in bucatariile noi.
Ce piese sunt fundamentale in fiecare bucatarie profesionala astazi?
Dupa cum s-a mentionat deja, va depinde de fiecare unitate, dar evident piesele care nu ar trebui sa lipseasca niciodata intr-o bucatarie industriala sunt cuptoarele, aparate care au evoluat din ce in ce mai mult in toate privintele. Importante sunt si arzatoarele, gratarele, friteuzele, farfuriile, oalele si tigaile etc.
In plus, de ceva timp, aparatele multifunctionale si multicooking-urile sunt din ce in ce mai mult adaptate si implementate in bucatarii.
Ce tendinte exista in designul bucatariilor profesionale?
Aplicarea de materiale decorative sta la baza bucatariilor de acest gen insa acestea, trebuie sa garanteze in acelasi timp cele mai bune standarde de curatare. Tematica bucatariei si un design care garanteaza ordinea sunt de luat in calcul. Toate aceste aspecte sunt foarte importante astazi cand vine vorba de realizarea unui proiect de bucatarie, care este personalizat, unic si adaptat nevoilor fiecarei unitati. In prezent, tendinta pentru noile restaurante o regasim in bucatariile deschise, asa ca estetica capata mai multa importanta.
Cele mai predominante materiale sunt materialele neporoase adaptate imaginii stabilimentului si combinate cu otelul inoxidabil, material care ofera intotdeauna o imagine curata dar, ca toate metalele, ofera si o imagine rece. Astfel ca trebuie sa ii oferim mai multa caldura cu alte metale si mai multe materiale vizuale, adica trebuie sa ne jucam cu culorile stralucitoare ale altor materiale pentru ca otelul este neutru. In ciuda acestui fapt, materialul prin excelenta continua sa fie otelul inoxidabil deoarece ne permite sa respectam majoritatea aspectelor care trebuie luate in considerare intr-o instalatie de bucatarie: igiena, adaptabilitatea la realizarea oricarui tip de mobilier sau finisaj, rezistenta acestui material si durabilitate.
Ce dezvoltari tehnologice au existat in bucatariile industriale in ultimii ani?
In ceea ce priveste alimentele reci, de exemplu, gasim: combine mari frigorifice, unitati frigorifice cu consum redus, cu spatiu foarte mic si silentiozitate. Din ce in ce mai mult, majoritatea dispozitivelor sunt mult mai ecologice, printre altele…
In alte sectiuni precum gatitul la temperatura scazuta, cuptoarele incorporeaza sisteme nou implementate. Sunt incorporate instrumente pentru optimizarea aspiratiei, cum ar fi regulatoare sau variatoare care regleaza nivelul de aspiratie si debitul de aer.
Sunt incorporate echipamente noi, cum ar fi robotii de bucatarie care optimizeaza prepararea alimentelor ambalate in vid mult mai rapid si mai eficient.
Cuptoarele si multicookerele au parcurs un drum lung si au devenit echipamente esentiale pentru bucatarii si maestri de bucatarie (bucatari), datorita versatilitatii in gatit, confortului de lucru, vitezei si fiabilitatii finisajului
Pe scurt, sunt multe si variate aspecte pe care industria hoteliera le incorporeaza prin sisteme inovatoare si eficiente.
Acestea fiind spuse, noile bucatarii profesionale au nevoie de echipamente si ustensile adaptate nevoilor moderne si care sa ofere, pe langa precizie, rapiditate. O bucatarie moderna nu poate functiona fara aceste elemente si fara alte produse pe care le regasim in categoria HORECA a magazinelor specializate. Daca doriti sa puneti bazele sau sa modernizati o bucatarie, speram ca aceste linii directoare va sunt de ajutor si va pot oferi o idee cat de cat clara despre ceea ce este necesar.
Lasa un raspuns