Ministrul Familiei, Gabriela Firea, afirmă că fenomenul mamelor-minore reprezintă una dintre cele mai dure şi mai triste realităţi ale României şi precizează că 16.500 de adolescente şi tinere până în 20 ani au născut doar anul trecut, iar aproape 700 dintre ele aveau sub 15 ani.

”Fenomenul mamelor-minore reprezintă una dintre cele mai dure şi mai triste realităţi ale României. Statisticile oficiale sunt dezarmante: 16.500 de adolescente şi tinere până în 20 ani au născut doar anul trecut! Aproape 700 dintre ele aveau sub 15 ani. Asta înseamnă că viaţa lor a luat-o pe cu totul alt drum, iar multe dintre ele au fost nevoite să renunţe la şcoală.  În evidenţele Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau ale serviciilor publice de asistenţă socială, aflate în coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, au fost înregistrate aproximativ 4.500 de gravide minore şi mame minore. După cum ştim cu toţii, suntem printre campionii Europeni în clasamentul copilelor cu copii. Ceea ce nu e doar ruşinos şi de neacceptat, ci este şi dureros!”, precizează ministrul Familiei.

Ea precizează că, în calitate de ministru al Familiei, este conştientă de responsabilitatea care îmi revine pentru a găsi soluţii de prevenire a acestui fenomen.

”Mi-am propus ca în acest mandat să aduc la aceeaşi masă instituţiile şi organizaţiile non-guvernamentale din domeniu pentru a găsi împreună soluţii punctuale pentru prevenirea sarcinilor în cazul adolescentelor, pentru prevenirea abandonului bebeluşilor cu mame atât de tinere şi pentru prevenirea abandonului şcolar. Ministerul este deja parte din „Pactul pentru Tineri”, iniţiat de CONAF – Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin”, arată Firea.

Potrivit ministrului, există soluţii din partea statului pentru tinerele care se află deja în situaţii grele.

”Avem, la nivelul întregii ţări, 55 de centre maternale. Şi, doar anul trecut, 826 de gravide minore sau de mame minore au beneficiat de serviciile acestor centre maternale. Sunt acele centre unde mamele cu bebeluşi, aflate în situaţii vulnerabile – generate de sărăcie, de violenţa în familie, de lipsa oricărui sprijin – găsesc un adăpost şi un ajutor pentru a-şi putea îngriji copiii. Este una dintre soluţiile pe care le avem pentru a le fi alături acestor femei. Unele dintre ele sunt încă adolescente şi, din disperare, respinse de familie sau de comunitate, probabil şi-ar abandona copiii”, a spus ea.

”În felul acesta, având un acoperiş deasupra capului şi toate cele necesare traiului de zi cu zi, au posibilitatea ca, ajutate de specialişti, să-şi facă un plan de viaţă, să înveţe să aibă grijă de un bebeluş şi să se pună pe picioare. Concret, au parte de servicii de educaţie, de consiliere socială, psihologică, juridică şi parentală, de planificare familială, de formare a deprinderilor de viaţă independentă şi de facilitare a accesului la servicii medicale de specialitate, inclusiv de monitorizare a sarcinii şi de evaluări medicale periodice”, precizează Gabriela Firea.

Ea menţionează că ”nu este o garanţie, dar cu aceşti oameni alături şi cu efortul nostru, al tuturor, le dăm astfel şansa de a se integra treptat în societate şi de a găsi calea pentru a rămâne măcar pe linia de plutire, alături de copiii lor”.

”Avem de lucrat şi pentru prevenţie. Adolescentele trebuie să ştie ce înseamnă să devii mamă mult prea repede şi cum ţi se schimbă viaţa. Am anunţat deja că vom porni un program pilot pentru tinerele care se află în grija statului, de exemplu. Cu ajutorul unor specialişti, vom organiza cursuri de educaţie în sănătate pentru ca aceste fete să primească informaţiile potrivite.  Ştiţi foarte bine că îmi doresc mult creşterea natalităţii în România şi am iniţiat proiecte în acest sens. Însă, natalitatea trebuie să crească sănătos şi să avem mame care să poată creşte pruncii care vin pe lume”, mai spune ministrul Familiei, potrivit psnews.rp.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.