Pompierii militari ai Punctului de Lucru Crucea și cei ai Detașamentului de Pompieri Vatra Dornei, împreună cu lucrători ai SVSU Broșteni au intervenit, sâmbătă dimineață, cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD B2 pentru localizare și lichidarea unui incendiu izbucnit la acoperișul unui bloc de locuințe (regim P+4) din orașul Broșteni.

Incendiul a fost anunțat la ora 05:34,  iar la sosirea echipajelor ardea asteriala acoperișului cu pericol de propagare la întregul acoperiș (suprafața totală fiind de aproximativ 500 de metri pătrați), incendiul fiind localizat de către membri ai SVSU Broșteni.

12 persoane s-au autoevacut din interiorul blocului de locuințe.

Incendiul a fost lichidat la ora 08:17.

A ars acoperișul construit din lemn și acoperit cu tablă și carton asfaltat, pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați.

Conform ISU Suceava, cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jar sau scântei provenite din coșul de fum deteriorat.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime iar pompierii au salvat restul acoperișului (350mp) și apartamentele de la etajul patru.

Coșurile de fum necurățate, defecte sau amplasate necorespunzător față de materiale combustibile pot face victime!

  • Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de către persoane specializate şi autorizate;
  • În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe exterior şi este indicat să fie date cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea intra scântei ce pot fi surse de aprindere;
  • Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu mai multe coturi, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.
  • Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 centimetri; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 centimetri între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;
  • Pardoseala din dreptul uşiţei de la soba se protejează cu materiale incombustibile.
  • În cazul producerii unui incendiu, nu ezitați să apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112! 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.