Ambasadorul Regatului Belgian în România, Philippe Beke, a apreciat că sectorul public trebuie să fie mult mai implicat în economie, în condițiile în care bugetul Uniunii Europene va fi mai mic ca pondere în Produsul Intern Brut al celor 28 de state membre ale Uniunii Europene și ținând cont de noile principii care vor guverna fondurile europene în perioada 2014 – 2020, competitivitatea și cercetarea, precum și dezvoltarea.
Ambasadorul României în Regatul Belgiei, domnul Ștefan Tinca, a apreciat eforturile pe care țara noastră le face în vederea asigurării unei mai bune absorbții a fondurilor europene și în procesul de descentralizare.
La rândul său, președintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a vorbit pe marginea temelor de interes major, cum ar fi Sănătate publică și Asistență Socială, respectiv Turism durabil și Agroturism. Șeful administrației județene a apreciat implicarea Belgiei în două proiecte importante pentru Suceava, Centrul Medico-Social de la Moldovița și Cooperarea dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Fundația Blijdorp din Belgia. Tema legată de turismul durabil și agroturismul a stârnit interesul participanților belgieni, președintele Nechifor prezentând atuurile Sucevei și ale Bucovinei, precum și principalele proiecte de dezvoltare ale turismul din zona noastră: Proiectul Safari Adventuri Park Păltinoasa, domeniul schiabil din județ, dar și platforma virtuală de promovare a turismului prin aplicații dedicate telefoanelor de tip smartphone, cu sisteme de operare IOS și Android.
Dintre participanții belgieni, s-au remarcat repezentanții Operation Villages Roumaines și domnii Michel d’Hoop și Jean Paul Van der Elst, amândoi foarte buni cunoscători ai Bucovinei, care au solicitat o mai bună dezvoltare a infrastructurii de transport în Suceava și o comunicare mai eficientă în Belgia, în ceea ce privește promovarea turismului din Bucovina.
Președintele Nechifor a explicat dezvoltarea proiectului de modernizare a Aeroportului “Ștefan cel Mare” Suceava, care va opera și curse internaționale directe către destinații europene, după finalizarea investiției din fonduri europene, a remarcat dificultățile de promovare a destinațiilor turistice românești în Belgia, dar a explicat și decalajele care despart țara noastră de țări precum Belgia.
„În urmă cu 63 de ani, în Belgia se discuta planul Schuman, de creare a primei comunități europene, cea a cărbunelui și oțelului, în timp ce în România se cântau în școli cântece comuniste închinate lui Iosif Stalin. Pe de altă parte, românii știu, la rândul lor, puține lucruri despre Belgia. Știm de Atomium, de Parlamentul European și Comisia Europeană, știm de Mannekin Pis. Dacă ar fi să întrebăm la noi în țară ce știm despre Anvers și Antwerpen, unii vor spune că la Anvers a lucrat Traian Băsescu pe vremea comunismului, că la Antwerpen e cea mai importantă piață de diamante din Europa, însă majoritatea vor spune că sunt două orașe diferite, ceea ce e fals, pentru că Anvers e denumirea valonă (franceză) și Antwerpen e cea flamandă a aceluiași oraș”, a spus Cătălin Nechifor.
Cătălin Nechifor a considerat că autoritățile publice, dar și cele private, pot face mai mult în ceea ce privește promovarea mai eficientă între Belgia și România, propunând de asemenea ca cei doi reprezentanți belgieni, Michel d’Hoop și Jean Paul Van der Elst să devină ambasadori ai Bucovinei în Belgia, dar și organizarea în anul viitor, în perioada Paștelui, a unui târg al Bucovinei în colaborare cu asociații românești din Belgia și Ambasada României în Belgia.
Un alt subiect ridicat de interlocutorii belgieni a fost acela că biroul de turism al României de la Bruxelles a fost desființat pe vremea ministrului Elena Udrea, iar în acest sens Cătălin Nechifor a precizat că va informa autoritățile guvernamentale, în special Ministerul Turismului, pentru a repara această situație nefericită.
Tot în cadrul Forumului, președintele Nechifor a avut întâlniri bilaterale cu oameni de afaceri interesați de piața suceveană, dar și discuții pregătitoare pentru semnarea protocolului de colaborare cu provincia Luxemburg din Belgia.
Lasa un raspuns