Ucrainenii au susţinut că vineri dimineaţă, 10 februarie, două rachete ruseşti Kalibr au traversat spaţiul aerian al NATO, cu alte cuvinte spaţiul aerian al României. MApN a replicat imediat şi a precizat că a fost vorba despre o singură rachetă, iar aceasta nu a intrat niciun moment în spaţiul aerian românesc. În ultimele luni, cel puțin șase rachete au survolat spațiul aerian al R. Moldova. Forţele Moscovei au lansat în ultimele 13 ore un nou val de atacuri cu rachete asupra Ucrainei.
O rachetă rusească a trecut prin spațiul aerian al Republicii Moldova. Ministerul Apărării de la Chișinău a confirmat incidentul. În acelaşi timp Comandantul Armatei Ucrainene a anunțat că două rachete rusești ar fi traversat și spațiul aerian al României. MApN neagă însă această informație.
Racheta de croazieră, cel mai probabil Kalibr, a fost lansată de pe o navă de război aflată în Crimeea. Racheta a traversat spaţiul aerian al Ucrainei, a intrat în cel al Republicii Moldova, apoi a revenit în spaţiul aerian ucrainean, fără a intra în cel românesc. De altfel, susţine MApN, racheta a trecut la 35 de kilometri de graniţa noastră.
În acel moment, două MiG-uri executau o misiune de poliţie aeriană, iar atunci când radarele au interceptat racheta cele două avioane de vânătoare au fost redirecţionate în acea zonă. Practic, misiunea de exerciţiu s-a transformat într-o misiune cât se poate de reală. Două minute au stat cele două MiG-uri în alertă de luptă reală, iar după ce racheta a ieşit de pe radare şi-au reluat misiunea de poliţie aeriană.
Cei doi piloţi nu au doborât racheta rusească pentru că aceasta nu intrat în spaţiul aerian românesc.
MApN: Racheta de croazieră rusă nu a intersectat spaţiul aerian al României
Sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României.
Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniţă, precizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN) într-un comunicat. Autorităţile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării ţintei şi până la clarificarea completă a acestei situaţii.
În plus, la ora 10,38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forţelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliţie Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exerciţiu, au fost redirecţionate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opţiunile de reacţie.
După aproximativ două minute situaţia a fost clarificată, iar cele două aeronave şi-au reluat misiunea iniţială, arată MApN. Forţele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forţele Aliate, spaţiul aerian naţional şi zona din proximitate, scrie observatornews.ro.
Lasa un raspuns