Deputații AUR de Suceava, Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu, i-au transmis premierului Nicolae Ciucă o interpelare prin intermediul căreia îi reproșează că i-a abandonat pe români în ceea ce privește aderarea țării noastre la Schengen.
Parlamentarii suceveni au precizat că aderarea României și Bulgariei la Schengen nu figurează pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 9-10 martie și că România a fost abandonată de partenerii europeni cu motivația oficială că Spațiul Schengen nu este unul funcţional întrucât pătrund foarte mulţi migranți deşi la ieşirea din România şi intrarea în spațiul Shengen sunt astăzi controale la frontieră organizate sub rigorile Schengen.
„România a rămas în afara Spaţiului Schengen datorită ineficienței sistemului de organizare adoptat de țările care astăzi sunt în acest spațiu de liberă circulație. Mai exact, cancelarul austriac Karl Nehammer afirmă răspicat că tocmai Comisia Europeană a rămas datoare cu redactarea unui plan pentru migraţie.
Acest diferend nu este reglat pentru că Austria, nu poate formula foarte clar o cerere concretă, astfel încât noi să ştim ce trebuie să îndeplinim. Reproșul domnului Nehammer a fost că noi am fi furnizor de migranţi lucru neadevărat întrucât acești migranți ajung în Austria prin Serbia.
Faptul că Schengen nu funcționează în actuala componență nu înseamnă că România trebuie să rămână în afara spațiului Schengen. România protejează frontierele externe ale UE mai bine decât țări care se află astăzi în Schengen.
Spaţiul Schengen reprezintă o realizare istorică şi un reper important al unităţii şi solidarităţii statelor membre în Uniunea Europeană, o expresie elocventă a valorilor fundamentale care stau la baza construcţiei europene.
Aderarea României la Spaţiul Schengen este, pentru România, atât un drept cât şi o obligaţie: un drept ce decurge din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, dar şi o obligaţie izvorâtă din însuşi Actul de Aderare la Uniunea Europeană.
Românii sunt umiliți și stau la cozi interminabile la ieşirea din țară pentru că guvernanții sunt incapabili să rezolve această problemă.România a făcut eforturi considerabile pentru pregătirea aderării la spațiul Shenghen care au fost susținute inclusiv din taxele și impozitele plătite de români.
Din coaliţia de guvernare două partide sunt membre ale PPE iar unul este membru al PEŞ care au împreună peste 2/3 din voturile Parlamentului European. Parlamentul European votează membrii Comisiei Europene iar Consilul JAI este format din miniştrii afacerilor interne din ţările membre UE şi există o relație de interdependență între aceştia şi guvernele ţărilor membre ale UE dar şi între aceştia şi Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European.
Problemă se poate lesne circumscrie într-o problemă de politică europeană în care familiile politice europene să aibă un rol decisiv în luarea deciziei mai ales că motivul prezentat nu este real.
Cancelarul austriac Karl Nehammer este membru al Noului Partid Popular austriac membru al al PPE deci face parte din aceeaşi familie politică ca şi dumneavoastră, domnule prim-ministru și nu acordă românilor un drept legitim de circulaţie sub diferite pretexte.
Manfred Weber preşedintele PPE a susţinut public decizia Austriei în privinţa neprimirii României în luna decembrie 2022 în Spaţiul Schengen.Față de această situație vă adresez următoarea interpelare:
De ce vocea dumneavoastră nu contează în familia politică europeană din care faceți parte?
Mai puteți rămâne în fruntea Guvernului României dacă nu puteți convinge membrii PPE despre drepturile pe care le au românii privind apartenența la spațiul Schengen?”, se arată în textul interpelării.
Lasa un raspuns