În perioada 7 – 11 martie 2023, în baza planului inițiat la nivelul I.P.J. Suceava, polițiștii au derulat o serie de controale și verificări la societăți comerciale din zona Vatra Dornei și Fălticeni având ca obiect de activitate exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos. 

În urma desfășurării acțiunii s-au înregistrat rezultate deosebite, fiind confiscate două autotrenuri de transport material lemnos (în valoare de 18.000 de euro și respectiv 15.000 de euro – în total aproximativ 33.000 de euro) și fiind confiscați peste 300 de metri cubi de material lemnos în valoare de aproximativ 90.000 de lei. 

De asemenea, s-au aplicat și sancțiuni contravenționale agenților economici pentru încălcarea legislației silvice în valoare de peste 50.000 de lei și s-au întocmit dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic, dar și pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 metri cubi, neînsoţite de documentele specifice de transport, prev. de art. 68 alin. 21 din legea nr. 46/2008 (Codul silvic).

 

Exemple semnificative:

Astfel, având în vedere activitățile ce se desfășoară în cadrul acțiunii „Scutul Pădurii”, la nivelul Poliției Municipiului Vatra Dornei, în perioada 07-10.03.2023, polițiști din cadrul Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei au acționat pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialelor lemnoase.

În perioada 24.01.2023 – 18.02.2023, o societate comercială ar fi emis 7 avize de însoțire a materialului lemnos, atât din platforma primară cât și din depozitul societății, pentru o cantitate totală de 164,598 m.c. lemn rotund rășinoase în valoare de 41.149,78 lei, fără proveniență legală.

Societatea a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor art.19 alin. 1 din Legea 171/2010,  20.000 de lei și s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 164,598 m.c. lemn rotund rășinoase.

De asemenea, o altă societate, în perioada 04.01.2023-11.02.2023, ar fi emis 4 avize de însoțire a materialului lemnos din platforma primară, pentru cantitatea de 99,95 m.c. lemn rotund rășinoase, cu o valoare de 24.705,02 lei, fără proveniență legală. 

Societatea a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor art.19 alin. 1 din Legea 171/2010, cu 15.000 de lei și s-a dispus confiscarea valorică a cantității de 99,95 m.c. lemn rotund rășinoase.    

Volumul total al materialului lemnos reținut este de 264,548 m.c cu o valoare de 65.854 de lei.

Cercetările sunt continuate și în cadrul dosarului penal, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals informatic, faptă prevăzută de art. 325 Cod penal.

Verificări și controale au avut loc și în zona Fălticeni, în special în comunele Mălini și Slatina, atât pe arterele rutiere cât și la societăți comerciale.

Astfel, în seara de 7 spre 8 martie2 023, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.7 Mălini au fost sesizați de către jandarmii din cadrul I.J.J Suceava, cu privire la faptul că au identificat un transport de material lemnos în satul Bogata și solicită sprijinul polițiștilor pentru verificări și dispunerea de măsuri legale.

Ulterior, polițiștii și lucrătorii din cadrul Gărzii Forestiere şi un inginer silvic, din cadrul O.S Fălticeni, împreună cu proprietarul autoutiliatarei, s-au deplasat la cantonul silvic din comuna Boroaia pentru a proceda la cubajul şi confiscarea materialului lemnos.

Astfel, s-a constatat că șoferul avea încarcată o cantitate de 17,684 mc. material lemnos, fără documente legale, respectiv lemn rotund răşinoase, în valoare de 4.474 de lei, cantitate ce a fost confiscată, descărcată şi depozitată la cantonul silvic din comuna Boroaia.

În cauză, a fost întocmit dosar penal privind săvarşirea infracţiunii de transport material lemnos fără documente specifice, faptă prev. şi ped. de art. 68, alin 2 indice 1 din Legea 46/2008.

S-a procedat la indisponibilizarea şi confiscarea autoutilitarei, în valoare de 18.000 de euro.

Activitățile au fost continuate și în zilele de 10 și 11 martie 2023, polițiștii din cadrul Biroului de Investigare a Criminalității din Mediul de Afaceri (S.I.C.E) în colaborare cu polițiștii Biroului pentru Protectia Fondului Forestier și Piscicol (S.O.P.), organizând și defășurând o acțiune pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, a delictelor silvice și a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos, sens în care s-au organizat controale în comunele Mălini și Slatina, principalul obiectiv al acțiunii fiind identificarea mijloacelor de transport ce transportă material lemnos fără documente de proveniență.

Pe parcursul desfășurării acțiunii, la data de 11 martie 2023, ora 16.00, în comuna Mălini, sat Stânișoara, a fost identificat un camion proprietatea unei societăți cu sediul social în comuna Mălini, județul Suceava, care se deplasa pe direcția dinspre satul Iesle către satul Mălini și care transporta cherestea rășinoase ce nu era însoțită de acte de proveniență (aviz de însoțire electronic), emise în condițiile legii.

Mijlocul de transport a fost condus la sediul Ocolului Silviuc Mălini, unde  fost inventariată masa lemnoasă, constatând că este vorba despre cantitatea de 16,87 mc. cherestea (grinzi) rășinoase.

Având în vedere aspectele constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoţite de documentele specifice de transport, prev. de art. 68 alin. 21 din legea nr. 46/2008 (Codul silvic).

Totodată, polițiștii au dispus măsura indiponibilizării în vederea confiscării a cantității de 16,87 mc. cherestea rășinoase, în valoare de 16.650 lei, care a fost predată în custodia Ocolului Silvic Mălini, până la finalizarea cercetărilor.

De asemenea, s-a luat măsura indisponibilizării, în vederea confiscării, a mijlocului de transport, respectiv autotrenul în valoare de 75.000 de lei (15.000 de euro).

Cercetările sunt continuate, conform competenței materiale, de către polițiștii Biroului pentru Protectia Fondului Forestier și Piscicol (S.O.P.), în cadrul dosarului penal întocmit, sub supraveghrea Parchetuui de pe lângă Judecătoria Fălticeni, pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele, probarea activității infracționale și tragerea la răspundere penală a celor vinovați.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.