Duminică, 7 mai, comuna Arbore a găzduit un marcant eveniment ce a adunat în localitate personalități din multe sfere, care au contribuit la excelenta desfășurare a acestuia.

Au trecut 500 de ani de la moartea portarului Sucevei, Luca Arbore, iar asta nu putea rămâne o simplă zi în calendar. Astfel, ziua de duminică a debutat cu Sfânta Liturghie, iar mai apoi cadrele militare și oficialitățile prezente la Arbore au depus coroane la mormântul celui care a fost pomenit la 500 de ani.

Totodată, s-a dezvelit și piatra comemorativă donată de Batalionul din localitatea Brad, Hunedoara, care a purtat cândva numele lui Luca Arbore.

„Noi, arborenii, ne-am mândrit întotdeauna cu numele Hatmanului Luca Arbore. Ne-am numit școala după numele lui, strada principală și îl considerăm emblema noastră. Puțini sunt cei care știu, însă, că, undeva în țară, la o distanță de 450 de km, în localitatea Brad, o unitate militară i-a purtat numele. Le mulțumesc reprezentanților acestei unități pentru că sunt aici, pentru că au donat această placă comemorativă și le transmit că sunt bineveniți oricând în comuna noastră”, a spus primarul comunei Arbore, Dan Tiperciuc.

Comandantul Batalionului 26 Cercetare Supraveghere Montană „Avram Iancu” din Brad, locotenent-colonelul Flavius-Alexandru Bucur, i-a oferit edilului din comuna Arbore placa de onoare a batalionului și un fanion.

În cadrul aceluiași eveniment, copiii de la școala din Arbore au intonat, în premieră, imnul localității, iar Ștefan Bereholschi, un alt elev, a încântat lumea prezentă cu Balada lui Ciprian Porumbescu.

De asemenea, întrucât Familia reprezintă, alături de Biserică, un pion pe care se clădește societatea, edilul Dan Tiperciuc a premiat și 14 cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Acestea au primit flori, diplome, dar și premii bănești din partea Primăriei.

„În tot acest timp, acești oameni au fost modele pentru noi, cei mai tineri. Merită toată admirația noastră și îi felicităm din tot sufletul”,  a spus primarul comunei Arbore.

Două cărți lansate la 500 de ani de la moartea marelui Luca Arbore

Tot duminică, 7 mai, la Arbore s-a lansat și „Luca Arbure – Portarul Sucevei”, o carte scrisă de arhid. Vasile M. Demciuc, precum și „Arbore, plai strămoșesc”, o lucrare a profesorului Vasile Bodnar.

„Astăzi, când s-a făcut pomenirea lui Luca Arbore, n-am făcut nimic altceva decât să ne exprimăm florile recunoștinței pentru cei care au făcut istorie. Noi doar scriem ce au făcut ei pentru că, vedeți dumneavoastră, cineva spunea că «mâna va putrezi, scrisul nu». Răsfoiți această carte și veți descoperi multe lucruri despre care poate nu ați știut, despre cel ce a fost marele Luca Arbore”, a spus Vasile Demciuc.

La rândul său, profesorul din comuna Arbore a spus că la baza acestei lucrări ale sale au stat ani de documentare serioasă.

„Am început această lucrare acum un sfert de secol. Sute de ore petrecute la arhive, la instituții, pentru acest produs final. A fost o muncă titanică și sper să o citiți, să vă placă și să vă convingă că «istoria este o poveste frumoasă»”, a transmis profesorul Vasile Bodnar.

Alături de primarul Dan Tiperciuc s-au aflat și economista suceveană Doina Iacoban, subsecretar de stat la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, deputații PSD Mirela Adomnicăi și Gheorghe Șoldan, senatorul Gheorghiță Mîndruță, prorectorul USV Ștefan Purici, mai mulți primari din zona Rădăuți, precum și subprefectul Ioan Cristian Șologon.  

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.