În perioada 7-11 iunie 2023 a avut loc Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică care s-a desfășurat la Colegiul Național ,,Nicolae Iorga” din localitatea Vălenii de Munte din județul Prahova.

La această olimpiadă națională au participat 150 de elevi din 27 de județe ale țării distribuiți pe 4 secțiuni și anume: Juniori J1 ( elevi până în clasa a VI-a), Juniori J2 (elevi din clasele a VII-IX-a care au vârsta de 15 ani în anul 2023), Seniori S1 (elevi din clasele a IX- X-a), Seniori S2 (elevi din clasele a XI- XII-a).

Olimpiada a fost organizată de Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Prahova în colaborare cu Societatea de Științe Matematice din România și Societatea Română de Fizică. 

În cadrul olimpiadei naționale elevii au susținut 3 probe și anume: proba teoretica cu durata de 4 ore, proba observațională de zi cu telescopul cu durata de 25 minute, proba observațională simulată cu durata de 1 oră și proba de analiză de date  cu durata de 3 ore. Evaluarea lucrărilor s-a realizat de către 30 de profesori cu mare experiență în domeniu recunoscută pe plan național care au făcut parte din cadrul Comisiei Centrale a olimpiadei naționale. Președintele olimpiadei naționale de anul acesta a fost lect. dr. Cristian Pîrghie de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, iar președinte executiv a fost  prof. Elisabeta Ana Naghi din Ministerul Educației. Pentru premiile acordate de Ministerul Educației și pentru calificarea în lotul lărgit conform regulamentului specific s-a realizat clasamentul național însumând punctajul obținut la toate probele din cadrul olimpiadei naționale. 

Elevul Palaghianu David  din clasa a VIII-a de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” Suceava a concurat la secțiunea Juniori 2 și a obținut premiul III acordat de Ministerul Educației și 2 medalii de aur acordate de Societatea de Științe Matematice din România și respectiv Societatea Română de Fizică. De asemenea elevul Palaghianu David a câștigat un premiu special pentru cea mai bună lucare teoretică din cadrul olimpiadei la categoria juniori J2. David s-a calificat  în lotul lărgit al României pentru olimpiada internațională de astronomie fiind pregătit la clasă de prof. Amorăriței Carmen și de către inspectorul școlar general adjunct prof. dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență din Suceava.

Eleva Barac – Bologa Rafaela Ecaterina din clasa a X-a de la Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” Suceava a concurat la categoria Seniori S1 și a obținut mențiune acordată de Ministerul Educației și 2 medalii de argint acordate de Societatea de Științe Matematice din România și respectiv Societatea Română de Fizică.  De asemenea Rafaela s-a calificat  în lotul lărgit al României pentru olimpiada internațională de astronomie fiind pregătită la clasă de domnul profesor Golda Sorin și de către  inspectorul școlar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență Suceava.

Eleva Bahan Andreea Domnica din clasa a VI-a de la Liceul Tehnologic ,,Tomșa Vodă” Solca a concurat la categoria Juniori 2 și a obținut mențiune acordată de Ministerul Educației obținut și 2 medalii de argint acordate de Societatea de Științe Matematice din România și respectiv Societatea Română de Fizică. De asemenea Andreea  s-a calificat  în lotul lărgit al României pentru olimpiada internațională de astronomie fiind pregătită la clasă de inspectorul de fizică prof. Ilie Cosovanu  iar la Centrul Județean de Excelență Suceava  de către  inspectorul școlar general adjunct prof. dr. Petru Crăciun și de catre inspectorul de fizică prof. Ilie Cosovanu.

Eleva Balabasciuc Alexandra-Ecaterina din clasa a VII-a de la Liceul Tehnologic ,,Vasile Cocea” Moldovița a concurat la categoria Juniori 2 și a obținut 2 medalii de bronz acordate de Societatea de Științe Matematice din România și respectiv Societatea Română de Fizică. Rezultatul Alexandrei este deosebit de frumos deoarece este doar în clasa a VII-a și a concurat cu elevi din clasa a VIII-a și a IX-a pe aceleași subiecte de examen. Conform regulamentului specific al acestei olimpiade toți elevii concurenți dintr-o categorie indiferent de clasă au aceleași subiecte la probele olimpiadei. Alexandra a fost pregătită  pregătită la clasă de domnul profesor Balabasciuc Ovidiu și de către  inspectorul școlar general adjunct prof.dr. Petru Crăciun în cadrul cercului de astronomie de la Centrul Județean de Excelență Suceava. La această olimpiadă națională  au mai participat elevii: Caunii Mihai Antonio din clasa a XII-a  de la Colegiul Național ,,Petru Rareș” din Suceava, Airinei Ionuț Lucian de la Colegiul Tehnic ,,Laţcu Vodă” Siret, Niţă Ianis Ştefan din clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială Nr 3 Suceava și Moroşan Alexandru din clasa a XII-a de la Liceul Teoretic ,,Ion Luca” Vatra Dornei care au obținut puncatje frumoase și certificate de participare. Profesor însoțitor pentru lotul județului Suceava a fost domnul  Dumitru Constantin de la Colegiul de Industrie Alimentară Suceava.

În perioada 30 iunie – 7 iulie 2023 se vor desfășura la Universitatea ,,Ștefan cel Mare” Suceava probele de selecție a loturilor restrânse ale României pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astronomie care se va desfășura în Polonia în perioada 10 – 20 august 2023. De asemenea tot în această perioadă va avea loc selecția echipei pentru a doua ediție din lume a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori care se va desfășura în Grecia la sfârșitul lunii septembrie 2023. Coordonatorii lotului olimpic al României olimpiada internațională de astronomie și astrofizică sunt doi suceveni: lect. dr. Cristian Pîrghie, director departament Observator Astronomic Suceava și prof. dr. Petru Crăciun, inspector școlar general adjunct al ISJ Suceava. La Universitatea ,,Ștefan cel Mare” din Suceava în perioada 30 iunie – 7 iulie  vor veni 37 de elevi (15 juniori și 22 seniori) care formează loturile lărgite ale României pentru olimpiadele naționale de astronomie și astrofizică. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.