Șoferi băuți scoși din trafic, dosare penale și sancțiuni contravenționale, autori de infracțiuni identificați, sunt câteva rezultate ale acțiunii Blocada din acest weekend.
Peste 200 de polițiști acționează zilnic în acest weekend în cadrul ,,Acțiunii Blocada” activitățile vizând în special prevenirea și combatere faptelor cu violență și prevenirea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Acțiunea are atât componentă operativă de identificare a celor care se urcă la volan după ce au consumat alcool sau droguri dar și o pronunțată componentă preventivă, de informare și responsabilizare. Activitățile au ca scop creșterea gradului de siguranță publică la nivelul județului Suceava.
În cadrul activităților desfăşurate de polițiștii rutieri sunt utilizate toate aparatele etilotest, etilometru și DrugTest Drager din dotarea IPJ Suceava.
Doar în perioada 14 – 16 septembrie 2023, polițiștii au suspendat 60 de permise de conducere pentru abateri la regimul rutier și 35 de certificate de înmatriculare.
Au fost aplicate 573 de sancțiuni contravenționale în valoare de 323.300 lei pentru abateri la regimul rutier dar și pentru acte de tulburare a ordinii și liniștii publice.
Totodată, polițiștii au intevenit la 187 de evenimente și au constatat 93 de infracțiuni. 7 persoane au ajuns în arestul IPJ Suceava pentru săvârșirea unor infracțiuni.
Din păcate, au fost identificați din nou șoferi care au consumat alcool și s-au urcat la volan, fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanțelor interzise”.
La data de 16.09.2023, orele 2300, poliţiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Gura Humorului, în timp ce acţionau în cadrul unei acţiunii BLOCADA pe linia depistării şi sancţionării conducătorilor auto care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice pe raza localității Gura Humorului pe Bld Bucovina, l-au identificat în trafic pe un bărbat de 25 ani, din com. Vadu Moldovei, jud. Suceava, care se afla la volanul autoturismului ce circula pe Bld Bucovina.
Deoarece, conducătorul auto emana miros de băuturi alcoolice, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care acesta a fost condus la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului, unde i-au fost recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de lucrătorii Compartimentului Rutier din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului, cauza urmând a fi soluţionată procedural.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoana care, aflată sub influența băuturilor alcoolice, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin.1 din C.P.
În această dimineață, la data de 17.09.2023, ora 01.50, patrula din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în acțiunea Blocada pe raza mun. Fălticeni a oprit pentru control str. Ion Creangă din mun. Fălticeni, județul Suceava mopedul fără numere de înmatriculare, condus de către o persoană de sex masculin.
S-a constatat că persoana care conducea mopedul era un bărbat de 26 ani, domiciliat în sat/com. Rădășeni, județul Suceava. În urma verificării în bazele de date ale Poliției Române s-a constatat că acesta este posesor al permisului de conducere cu categoriile AM, B1, B însă mopedul nu era înmatriculat.
Întrucât bărbatul emana halenă alcoolică s-a încercat testarea cu aparatul alcooltest, acesta refuzând, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni, unde în fața medicului de gardă a refuzat recoltarea de monste biologice de sânge.
Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de moste biologice” faptă prev. și ped. de art 337 din Cod Penal și „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat” fapta prev și ped. de art. 334, alin.1 din Codul Penal
Atenție la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!
Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.
Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
- nu deținea permis de conducere;
- deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
- a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.
Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Lasa un raspuns