Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a solicitat, sâmbătă, la conferința de inaugurare a modernizării PTF Siret, guvernatorului regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, să găsească soluții pentru creșterea numărului de camioane procesate de partea ucraineană.
„Vă rog domnule guvernator să stați de vorbă cu autoritățile ucrainene când vă întoarceți să găsim soluții să grăbim prelucrarea TIR-urilor că e prea mare coada. Mai sunt 4 kilometri și ajunge la Suceava. Deci e sufocat traficul. Și insist să găsim formule, inclusiv să mărim schema de personal care să lucreze. Din informațiile mele sunt TIR-uri care trebuiau să meargă prin Polonia și Ungaria, dar fiindcă sunt manifestări la graniță a fermierilor polonezi, ele vin tot pe aici.
Partea română mi-a spus de dimineață că pot să facă acest lucru, dar aici se lucrează la paritate. Pot să accelereze procesarea mai multor TIR-uri și dacă facem împreună un angajament vă rog eu în sensul colaborării și prieteniei dintre noi să degajăm în zilele următoare traficul de aici din vamă”, a încheiat Gheorghe Flutur.
La rândul său, guvernatorul regiunii Cernăuți, Ruslan Zaparaniuk, l-a asigurat pe Gheorghe Flutur că va face acste demersuri pentru scurtarea timpilor de procesare a mașinilor de mare tonaj în vamă.
Biroul vamal de frontieră Siret, cel mai mare punct de comunicație cu Ucraina, a beneficiat de fonduri de peste 10 milioane euro pentru reabilitare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, co-finanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul „Modernizarea biroului vamal de frontieră Siret, în vederea fluidizării traficului în punctul de trecere transnațională de pe frontiera de nord a României – DN2 (E85), județul Suceava , cod MY SMIS 139838’’ este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltarea Regională – FEDR prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Axa prioritară 2 Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil și eficient, Prioritatea de investitii 7c – dezvoltarea și îmbunătățirea sistemelor de transport care respecta mediul, inclusiv a celor cu zgomot redus și care au emisii reduse de carbon, inclusiv a căilor navigabile interioare și a sistemelor de transport maritime, a porturilor, a legăturilor multimodale și infrastructurilor aeroportuare, cu scopul de a promova mobilitatea durabilă la nivel regional și local, obiectivul specific 2.6(OS) Reducerea timpului de staționare la punctele de comunicare transnaționale. Proiectul a fost implementat de către Autoritatea Vamală Română, în calitate de beneficiar.
Contractul de achiziție publică pentru proiectare la faza Proiect tehnic+Detalii de execuție, Caiete de sarcini, verificare proiecte, asistenta tehnica pe perioada execuției și execuție lucrări a fost semnat la data de 03.11.2022, cu o durată de finalizare a lucrărilor, cel mai târziu la 31.12.2023.
– data ordinului de începere a contractului: 21.11.2022
– data finalizării lucrărilor de execuție și a recepției acestora: 15.12.2023
– valoarea contractului proiectare +execuție: 32.963.037,50 lei inclusiv TVA
Valoarea investiției actualizată, aprobată la nivelul anului 2023 este de 52.583.539 lei inclusiv TVA, din care: valoarea finanțată din surse externe(85%) – 44.696.008 lei și valoarea finanțată din fonduri publice(15%) – 7.887.531 lei, din care: construcții – montaj: 30.406.618 lei, proiectare: 1.782.025 lei și utilaje: 15.870.084 lei.
Lasa un raspuns