„Ne dorim ca diaspora să se întoarcă acasă” după ce a reuşit să se perfecţioneze în afara graniţelor ţării, a spus preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, într-un interviu la A7.
„Pentru că am vorbit despre diaspora, ne dorim ca diaspora să se întoarcă a acasă. Ei acolo au reușit să-și facă un renume, au reușit să se perfecționeze. Sigur sunt cu gândul acasă, doar că decizia de a se întoarce acasă va fi atunci când vor beneficia de servicii publice așa cum au fost obișnuiți în țările unde își desfășoară activitatea, iar datoria noastră acum este să facem acest lucru”, a afirmat liferul PNL.
3% din PIB este suma pe care românii din diaspora au trimis-o în ţară în acest an, spune Ciucă:
„Pentru românii din diaspora am un respect deosebit pentru că am să vă relatez, de asemenea, câteva cifre. Dacă anul trecut am reușit o absorbție record din fondurile europene 11,3 miliarde de euro, asta nu spun ca să mă laud că pe timpul guvernării mele am reușit acest această absorbție și vreau să vă spun că, în comparație, românii din diaspora au trimis în țară o sumă similară, aproximativ 3% din PIB”.
Preşedintele PNL a afirmat că a discutat cu Patriarhul Daniel pentru a pune la punct strategia construirii unor şcoli româneşti pentru diaspora, în zone identificate de românii care trăiesc în străinătate.
„Toți cei de aici trebuie să le respectăm munca, să-i respectăm pentru ceea ce fac, pentru că sunt un contributor la tot ceea ce, un contributor substanțial a ceea ce înseamnă stabilitatea economică, dezvoltarea economică, stabilitatea financiară din România. (…) Am înțeles toate nevoile lor, toată dorința legată de ceea ce înseamnă păstrarea tradițiilor, păstrarea credinței, continuarea, continuarea învățării limbii române, iar în acest sens să știți că am revigorat Institutul Limbii Române.
Șase lectorate noi au fost înființate, cinci au fost reactivate și de asemenea, vă spun în premieră că am discutat cu Preafericirea Sa Patriarhul Daniel, să facem în așa fel încât, știu că în celelalte culte există deja astfel de măsuri luate, să facem cu adevărat, acolo unde sunt comunități mari, școală românească. Românii, acolo au identificat câte un loc unde se poate să continue, să dea mai departe din tradiții, unde să poată să discute, să-și amintească, să povestească despre tot ceea ce înseamnă moștenirea noastră culturală și spirituală. Și în același timp am constatat că nu există cu adevărat o școală românească într-un astfel de loc. Ca atare, obiectivul nostru este ca atât la nivel guvernamental, cât și împreună cu reprezentanții cultelor, să punem umărul și să începem să construim școlii românești pentru românii din diaspora”, a mai spus liderul PNL.
Lasa un raspuns