Ședința de vineri, 29 noiembrie, a Consiliului Județean Suceava s-a încheiat cu o serie de discuții în contradictoriu între conducerea instituției și mai mulți consilieri județeni liberali.
Primul care a luat cuvântul a fost liberalul Tudor Plăcintă, care i-a solicitat șefului administrației județene să fie respectuos cu consilierii județeni liberali și înafara deliberativului.
„Simt nevoia să fac câteva precizări. A fost o ședință cu adevărat extraordinară, din toate punctele de vedere, și, dacă-mi permiteți, ca un consilier cu vechime în Consiliul Județean Suceava și care absolut niciodată nu a făcut politică la această masă, doar administrație: Am o recomandare. Luați-o cu titlul de recomandare. Și o rugăminte: să fim tratați și înafara sălii de CJ cu același respect cu care tratăm noi conducerea Consiliului Județean și plenul. Pe 9 iunie, sucevenii ne-au trimis aici și ne-au pus să coabităm.
Dacă mai era nevoie, ați realizat săptămâna asta, că în CJ nu există o majoritate. De fapt, există majoritate, pentru că noi votăm proiectele care țin de dezvoltarea județului, dar atunci când trebuie discutate proiecte cruciale pentru bunul mers al administrației județului Suceava, noi suntem prezenți, prin reprezentanți, nu prin 2, nu prin 3, nu prin 4. Suntem un grup politic, trimis în Consiliul Județean să facem administrație. Vă rog să ne tratați cu respectul cuvenit.
A doua chestiune, vom vota ordinea de zi cu ambele mâini și vom contribui la dezvoltarea județului, dar niciodată nu vom vota ordinea de noapte. Nu se fac lucrurile așa! Chiar și în particular, nu vă cer public: aștept niște scuze. Atâta tot”, a spus consilierul județean liberal Tudor Plăcintă.
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, a răspuns:
„O să fac o mică precizare: Scuzele, știți cum e cu scuzele. Astăzi mă gândeam că o să veniți cu capul plecat, fiindcă tot dumneavoastră, echipa liberală, domnule Plăcintă, ați făcut presiuni mediatice și publice să pun pe ordinea de zi alegerea vicepreședinților. Am considerat că nu e cazul să o pun pe ordinea de zi pentru că știam că nu am discutat nici cu dumneavoastră, nici cu celălalt partid. Având în vedere că aveam pe ordinea de zi trei proiecte importante, unde s-a greșit într-un fel. Nu vreau să acuz, nu mă interesează, am reparat această greșeală astăzi. Având în vedere că ați primit la mapă aceste trei proiecte importante, mă așteptam din partea dumneavoastră, ca un partid responsabil, pe care vă respect și vă apreciez și știm cu toții că 40% din cetățenii județului Suceava v-au acordat un vot de încredere, să intrați în această sală și să votați împotriva ordinii de zi, ceea ce era un lucru absolut normal, fiindcă era un vot deschis, la vedere.
Nu trebuia să suspectați niciun alt coleg. Am discutat și cu domnul Tofan și mi-a spus că nu mai veniți. Eu voiam să îi spun și dumnealui că purtătorul de cuvânt, colegul dumneavoastră, a spus că încalc legea că nu pun pe ordinea de zi alegerea vicepreședinților.
Am considerat, din punct de vedere politic, nu neapărat administrativ, să supunem la vot suplimentarea ordinii de zi, unde era foarte simplu ca dumneavoastră să votați împotriva suplimentării ordinii de zi cu alegerea vicepreședinților, știind că colegii de la AUR aveau un punct de vedere deja asumat.
Dacă vă uitați, domnule Plăcintă, în continuare să știți că așa voi funcționa, inclusiv în consiliile de administrație era respectată ponderea politică. Aceasta era decizia de data trecută, în speranța că vom avea o ședință ca și astăzi, fără să facem politică. Sunt întru-totul deacord cu dumneavoastră, domnule Plăcintă.
Dacă a existat o lipsă de comunicare din partea ambelor partide, dacă nu ați avut încredere în colegii dumneavoastră. Dacă vreți, data viitoare, putem face alegerea vicepreședinților cu buletinele pe masă. Nu am nicio problemă”.
Liberalul Plăcintă a adăugat:
„Domnule președinte, sper că este ultima dată când mai pronunțați acea frază cu lipsa de încredere în nu știu cine. Eu am spus doar atât: Atâta timp cât suntem respectați, vom respecta pe toată lumea. La masa Consiliului Județean se va face administrație. Cât privește bunele dumneavoastră intenții, să știți că întotdeauna vorbesc faptele! De bună intenție putem fi suspectați toți, până la fapte e cale lungă!”.
Șeful administrației județene a completat:
„Eu am demonstrat prin fapte și demonstrez prin fapte și alții doar vorbesc”.
Discuțiile în contradictoriu s-au mutat apoi între liberalul Niculai Barbă, fost vicepreședinte al instituției, și președintele Șoldan.
Astfel, Barbă a spus:
„Nu vă împiedică nimic să spuneți că altcineva e împotriva dezvoltării județului. Sper că n-o să găsiți în viitor alte scuze. Aveți toate proiectele aprobate la zi și nu mai puteți declara că altcineva împiedică dezvoltarea județului. Poate să se ajungă la o situație ca proiectele să nu treacă, dacă ele sunt puse pe ordinea de zi noaptea ca Ordonanța 13”.
„Domnule Barbă, n-ați înțeles nimic! Nici nu mă așteptam la altceva!”, a replicat Gheorghe Șoldan.
Liberalul Niculai Barbă a adăugat:
„Domnule Șoldan, haideți că nu aveți de unde să știți ce am înțeles eu sau nu! Lăsați! Astfel de aprecieri nu se fac!”.
A urmat un alt schimb acid de replici între liberalul Barbă și social democratul Șoldan, iar ulterior, consilierul județean liberal Mihai Cioată a spus:
„Ideea ar fi următoarea, inclusiv pentru noi care nu trebuia să fim astăzi cu capul plecat, consider că cu toții suntem victimele a ceea ce se întâmplă, mai ales de la pandemie încoace, de când, trebuie să recunoaștem, că au crescut la nivelul cerului teoriile conspirației. Iar rădăcinile teoriilor conspirației pleacă de la frici, de la neliniști, de la neîncredere, de la suspiciuni. Inclusiv, și noi poate că am fost pe lipsa comunicării și a dialogului victimele acestei lipse de comunicări. Ce era să facem? Dumneavoastră ați fost atât de simpatic în campanie, când ați venit cu tricoul „Make Suceava Great Again!”. Eu aș fi renunțat la „again” și aș fi spus: „Make Suceava Greater”, lucru pe care trebuie să-l facem, domnule președinte. Să facem Suceava mai mare. Mai mult decât atât, dragilor, terminăm o campanie electorală cu toții, indiferent de partide, în care nu am discutat proiecte de țară. Am discutat doar teorii ale conspirației. Cum ar fi fost, domnule președinte, dragi colegi, ca să închei așa simpatic, să fi venit și noi miercuri și să fi avut pe față „Ciordache” și pe spate „Noaptea ca hoții”?. Nu era corect să fie „Noaptea ca hoții”, că mailul l-am primit pe semi-întuneric”.
Lasa un raspuns