În această vară, pe perioada vacanţei, poliţiştii împreună cu Romania Children Humanitarian Foundation vor organiza trei tabere de vară şi două şcoli de vară cu tematică preventivă, beneficiari urmând a fi peste 50 de copii cu posibilităţi financiare reduse.

Analizând fenomenul delincvenţei juvenile, pot fi identificaţi mai mulţi factori determinanţi sau favorizanţi, printre care sporirea tentaţiilor şi diminuarea controlului social, monotonia şi degradarea cadrului de viaţă, probleme de familie, pierderea identităţii sau a reperelor morale, absenţa spiritului de solidaritate, efectul nociv al violenţei vehiculate de mijloacele de informare în masă.

Statistica judiciară sesizează în ultimii zece ani un trend ascendent al delincvenţei juvenile şi faptul că vârsta infractorilor este din ce în ce mai mică.

Tinerii care abandonează şcoala, cei care au probleme grave în familie sau scapă filierei serviciilor sociale au devenit simbol al minorilor cu comportament deviant. Din ce în ce mai des se produc acte de vandalism săvârşite de minori, organizaţi în găşti, acestea reprezentând o nouă formă de manifestare a violenţei. Adolescenţii îşi petrec cea mai mare parte a timpului în discoteci, săli de internet sau jocuri, ca modalităţi de distracţie care deseori sunt însoţite de consum de alcool.

Având în vedere faptul că pe perioada vacanţei de vară este mai dificil să se organizeze întâlniri şi activităţi cu elevii în mediul şcolar, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava desfăşoară împreună cu Romania Children Humanitarian Foundation campania „Vacanţă în siguranţă”. Activităţile vizează informarea tinerilor asupra riscurilor adoptării unor comportamente de tip delictual.

IPJ Suceava şi Romania Children Humaniatrian Foundation au stabilit deja organizarea a trei tabere de vară la Vama şi Ciocăneşti în lunile iulie şi august. De asemenea, în parteneriat cu Asociaţia Educatorilor Suceveni, vor fi organizate două Şcoli de vară pentru adulţi şi copii, în perioada 20 – 28 august 2014.

Prima tabără pentru copii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani a fost organizată în perioada 25 iunie – 02 iulie, în comuna Vama. Cu sprijinul Romania Children Humaniatrian Foundation s-a asigurat cazarea a 15 tineri din mediul rural cu posibilităţi financiare reduse, fiind organizate zilnic ateliere şi workshopuri cu tematică preventive, cu participarea poliţiştilor. Au fost înmânate flyere şi afişe preventive şi au fost proiectate filme educative pe linia prevenirii dispariţiilor de minori, pornografiei infantile pe internet, dar şi pe linie de siguranţă rutieră.

Au fost organizate activităţi interactive şi concursuri cu tematică preventivă.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.