În primele două zile, lideri de ONG-uri, a căror activitate se adresează tinerilor, precum și profesorilor, sau pur și simplu alți tineri care doresc să activeze ca voluntari, au participat la seminarele susținute la Centrul pentru Păstrarea Tradițiilor Bucovinene, invitați fiind reprezentanți ai unor ONG-uri din Ucraina, ai Prefecturii, ai administrației locale și județene.
„Resurse și Oportunități de finanțare a proiectelor de tineret”, „Legea Voluntariatului pentru toți”, „Centrul Internațional de Tineret – Estul întâlnește Vestul la Suceava”, au fost o parte dintre temele discutate de către participanți. Scopul principal al acestora a fost informarea tinerilor despre oportunități de finanțare locală, națională și internațională, despre prevederile Legii Voluntariatului și strategia de înființare a unui Centru Internațional de Tineret „Estul întâlnește Vestul la Suceava”.
Workshop-urile „Cafeneaua Publică” și „Pizza Party” s-au axat pe dezvoltarea parteneriatului administrație locală – ONG-uri de tineret. La atelierele „Cafenelei Publice” s-au conturat idei de noi proiecte pentru tinerii suceveni, atrăgând atenția conceptul de „Suceava – oraș intercultural”, proiect realizat cu succes în Constanța, care ar conferi o importanță deosebită municipiului Suceava.
Echipele formate din reprezentanți ai administrației, ONG-urilor, Presei și instituțiilor pentru tineret și-au dat întâlnire pe terenul de fotbal, eclipsând prin bună dispoziție și ardoare unele meciuri de la Campionatul Mondial aflat în plină desfășurare. Cu toții s-au regăsit la Seara „Pizza Party”, unde au colaborat la transpunerea sub forma unor deloc banale pizza a temelor: „Centrul Internațional de Tineret”, „Voluntariat”, „Interculturalitate”, „Parteneriat administrație locală – ONG de tineret”, „Săptămâna Tineretului”, „Preaderare”, „Training”, activitate care a contribuit la o mai bună cunoaștere și comunicare între potențiali parteneri în viitoare proiecte destinate tinerilor suceveni.
Acțiunile cultural-artistice de promovare a valorilor sucevene „Seara de folk și poezie” și „Seara de rock sucevean” au evidențiat valoarea artistică deosebită a unora dintre foarte tinerii artiști suceveni precum formațiile Trupa 9, Icarus (Universitatea Ștefan cel Mare Suceava), Grupul Simbol (Colegiul de Artă Ciprian Porumbescu), interpreții de muzică ușoară Edi Hanuseac, Bianca Ciubotaru, interpreta de muzică populară Andreea Chiseliță, creatoarele de artă vestimentară Nicoleta Ciubotariu și Iuliana Helbet.
Publicul entuziast format din tineri, profesori, părinți, elevi și studenți a contribuit substanțial la reușita unor acțiuni care vor fi uitate cu greu până la ediția următoare a Săptămânii Tineretului. Ca recunoaștere pentru activitatea destinată tineretului, ONG-uri de și pentru tineret, formații și interpreți individuali au primit diplome și medalii în cadrul „Galei Tinerelor Valori Sucevene”. Tortul gigant cu însemnele finanțatorilor a răsplătit pe toți cei prezenți atât pe scenă, cât și în public.
Proiectul „Săptămâna Tineretului” ediția a XV-a a fost realizat de către Asociația Intercoolt Bucovina, în asociere cu Primăria municipiului Suceava și Consiliul Local Suceava. Parteneri sunt Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava și „Centrul pentru Susținerea Tradițiilor Bucovinene”.
Lasa un raspuns