Reglementările privind recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei șoferilor implicați în accidente rutiere ar putea fi modificate, întrucât Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ în acest sens.
Este vorba despre proiectul de ordin de modificare a Ordinului ministrului sănătății nr.1512/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice privind recoltarea, depozitarea și transportul probelor biologice în vederea probațiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier.
Conform acestui proiect, recoltarea mostrelor biologice se va face, ca și până acum, de către personalul medical, în prezența polițistului rutier.
Polițistul rutier va completa și semna un proces verbal privind recoltarea, documentul fiind semnat și de personalul medical care a efectuat recoltarea.
Noile prevederi propuse de Ministerul Sănătății stabilesc ca pe lângă cele două semnături, procesul verbal să cuprindă și semnătura persoanei supuse recoltării. În prezent, potrivit normelor, această semnătură nu este necesară.
O altă schimbare operată de proiectul de act normativ este legată de mostrele de sânge. Astfel, dispozițiile momentan în vigoare prevăd că pentru determinarea alcoolemiei se vor recolta două probe de sânge la un interval de o oră una față de cealalta, fiecare probă fiind reprezentată printr-o cantitate de 10 ml sânge.
Totuși, pe viitor, această prevedere ar putea fi modificată, căci proiectul supus dezbaterii publice de MS stipulează că se va recolta o singură mostră de sânge.
„Pentru determinarea alcoolemiei se recoltează o singură mostră de sânge, în cantitate de 10 ml”, se precizează în documentul citat.
În ceea ce privește analiza contraprobei, aceasta s-ar putea realiza la orice institut de medicină legală, după cum se arată în proiectul MS.
Lasa un raspuns