În ultima perioadă, presa centrală a abordat cazul prim- vicepreședintelui PNL, Andreea Paul, al cărei soț pare să fie un adevărat expert în ceea ce privește retrocedările din România.
Ca o paranteză, retrocedările din România au făcut, în ultima perioadă, victime chiar la vârful politicii românești. ”Mastodontul” politic Hrebenciuc, șefa antimafie din România, Alina Bica, un fost ministru al Justiției, în persoana lui Tudor Chiuariu, dar și o serie de parlamentari au căzut în plasa DNA și au devenit ”clienți” ai procurorilor, fiind acuzati că încercau să măsluiască diferite retrocedări de terenuri sau păduri.
În această piață periculoasă a retrocedărilor, un personaj cheie este Cristian Paul, director al vestitei companii Romcontrol.
De precizat că firma Romcontrol este deținută de familia Paul încă din anii 1990. Aceasta este condusă din 2011 de Cristian Paul, după ce tatăl aceia, Viorel Paul, a decedat în 2010.
PSnews.ro a transmis o solicitare către Autoritatea Națională de Restituire a Proprietății prin care am solicitat să ne fie pus la dispoziție numărul și cuantumul rapoartelor de evaluare realizate de Romcontrol pentru ANRP.
În răspunsul oferit PSnews.ro, aflăm că Romcontrol SA a oferit ANRP-ului peste 3500 de rapoarte de evaluare, din care au fost plătite 2800, cu suma de 250 de euro/raport. La un simplu calcul, aflăm că Romcontrol ar fi încasat în 5 ani de la ANRP suma de 700.000 de euro.
De asemenea, departamentul de Comunicare al ANRP ne-a descris și cum fusese semnat contractul.
”Potrivit procedurilor legale care erau în vigoare în perioada 2006 – 2011, firmele de evaluare semnau cu Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, instituţia care asigura Secretariatul C.C.S.D, un contract cadru de prestări servicii. Ulterior, pentru fiecare raport de evaluare ce urma a fi realizat se întocmea o anexă la contractul cadru în care se menţiona imobilul care trebuia evaluat, termenul de predare a lucrării şi preţul prestaţiei”, ne-au precizat cei de la ANRP. Altfel spus, Romcontrol a semnat un contract cu 3500 de anexe.
Analizând răspunsul oferit de cei de la ANRP putem spune că soțul prim- vicepreședintelui PNL este poate cel mai bun specialist în domeniul evaluărilor dosarelor de retrocedare intrate la plată la ANRP. Dacă este să ne raportăm la un număr de aproximativ 16.500 de dosare plătite de ANRP (potrivit situație raportate de ANRP în decembrie 2014), să fi cel care realizezi raportul de evaluare pentru un număr de peste 3500, dintre care au fost plătite 2800, este o statistică care te propulsează în topul celor care ne spun câți bani putem lua dacă avem un dosar la ANRP.
Mai trebuie spus că jurnaliștii de la evz.ro au publicat de curând o anchetă despre contractele cu statul desfășurate de directorul Romcontrol, Cristian Paul. Potrivit acestora, soțul Andreei Paul a câștigat în 2013 sau a avut în derulare în 2014 peste 50 de contracte cu diverse instituții ale statului.
Iată un scurt inventar realizat de cei de la evz.ro, privind contractele cu statul desfășurate de firma Romcontrol:
● Cea mai mare afacere din 2014 a fost semnată cu Hidroelectrica. Pentru 20 de zile de muncă, firma lui Cristian Mihai Paul a încasat 930.000 de lei.
● Ministerul Economiei și Comerțului a plătit la sfârșitul lui 2013, 150.000 de lei pentru un control de calitate către firma Romcontrol.
● Un alt contract vizează „acord servicii” semnat cu Primăria Suceava. Pentru trei zile de verificări, instituția publică a plătit 44.638 de lei.
● Primăria Municipiului Piatra Neamț a plătit aceleași firme, tot pentru trei zile de activitate, 25.947 de lei.
● Hidroserv Porțile de Fier a plătit către Romcontrol, pe 14 ianuarie 2013, 62.000 de lei pentru 15 zile de activitate, în timp ce Hidroserv Râmnicu Vâlcea a plătit pentru aceeași activitate, 49.000 de lei pentru tot atâtea zile de verificări.
● Alte societăți de stat care au sau au avut contracte cu firma soțului Andreei Paul Vass: Aerostar SA Bacău, Oltchim SA, CJ Argeș, ANAF Alba, CNE Cernavodă, Electrocentrale Oradea, OMV Petrom etc.
Lasa un raspuns