Între 23 şi 25 aprilie 2015, o delegaţie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava s-a aflat în vizită la Casablanca (Maroc), pentru a participa la Colocviul Internaţional „Asigurarea calităţii în învăţământul superior”, o etapă a colaborării interuniversitare stabilite între Universitatea „Hassan II – Aїn Chock” din Casablanca (cea mai mare universitate din Maroc) şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, iniţiată de lector univ. dr. Cătălina Iuliana Pînzariu.

Au mai contribuit la realizarea colocviului structurile interne ale universității marocane, precum: Ecole Supérieure de Technologie şi Laboratorul de cercetare în domeniul managementului organizaţiilor (LAREMO), dar și Lectoratul de Limbă Română de la Universitatea din Granada (Spania) şi Institutul Limbii Române de la Bucureşti.

Delegaţia de la Suceava a fost alcatuită din: prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, Rectorul USV, prof. univ. dr. Ştefan Purici, Prorectorul cu imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, conf. univ. dr. Luminiţa Turcu, Decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării (FLSC), conf. univ. dr. Claudia Costin, Directorul Departamentului de Limba şi Literatura Română şi Ştiinţele Comunicării (DLLRSC), lector univ. dr. Cătălina Iuliana Pînzariu, consilier al DLLRSC, membru al echipei de hispanişti de la FLSC.

 

În deschiderea lucrărilor colocviului, au susţinut alocuţiuni Preşedintele Universităţii „Hassan II”, Domnul Driss Mansouri, Excelenţa Sa, Doamna Simona Mariana Ioan, Ambasador al României în Regatul Maroc, şi Domnul Valentin Popa, Rectorul USV. Tot în cadrul ceremoniei de deschidere, a fost semnat un acord bilateral universitar între instituţiile de învăţământ superior din Casablanca şi Suceava. Un alt acord de cooperare a fost semnat de către Decanul FLSC, respectiv Directorul DLLRSC de la Suceava, şi omologii lor din cadrul universităţii marocane (Facultatea de Litere şi Ştiinţe Umaniste, respectiv Departamentul de Hispanistică din cadrul acestei facultăţi).

Toţi membrii delegaţiei academice sucevene au participat la lucrările colocviului, susţinând conferinţe ştiinţifice şi moderând secţiuni ale acestuia.

 

Într-o scrisoare adresată conducerii USV, domnul Fartakh Adel mulţumeşte, din partea organizatorilor, tuturor participanţilor de la Suceava, ale căror comunicări au fost foarte apreciate şi care, prin colaborarea, sprijinul şi punctele de vedere exprimate în cadrul colocviului, au contribuit la reuşita acestuia. Domnul Fartakh Adel îşi exprimă, de asemenea, speranţa că parteneriatul dintre Universitatea „Hassan II – Aїn Chock” din Casablanca şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava va fi unul de durată.

 

Dorim să menţionăm că întâlnirea academică de la Casablanca a prilejuit şi prezenţa a numeroşi membri ai corpului Lectorilor de Limba Română din diverse colţuri ale lumii, afiliaţi Institutului Limbii Române, aceştia organizând cu acest prilej o Reuniune de Experți în cadrul căreia au lansat Reţeaua Internaţională de Studii Româneşti (RIER). RIER este o asociaţie de specialişti cu sediul la Universitatea din Granada (unde se află în prezent la post, în calitate de lector de limbă română, Oana Ursache, cadru didactic titular la USV), având ca scop difuzarea şi promovarea culturii româneşti în afara g

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.