PNL a depus o plângere la Curtea Constituțională prin care anunță că cer analizarea hotărârii prin care Camera Deputaților a decis să respingă cererea DNA de începere a urmăririi penală pe numele lui Victor Ponta.

Prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a explicat, vineri, motivele pentru care liberalii au apelat la Curtea Constituțională.

„Art. 53 din 9 iunie a Camerei Deputatilor prin care s-a respins cererea de inceperea urmaririi penale privitoare la deputatul Victor Ponta. 105 deputati ai PNL si-au exercitat dreptul constitutional si au atacat la CCR regulamentul Camerei Deputatilor, art 57 alin 7, si de asemenea nr. 53 pe 9 iunie privitor la Victor Ponta. Motivele care stau la baza sesizarii noastre sunt extrem de serioase. Prin modul in care a fost adoptat regulamentul Camerei Deputatilor privitor la procedura de dezbatere si vot a cererii de urmaririi penale pe numele a unui membru sau fost membru al Guvernului incalca grav mai multe prevederi constitutionale.

Am sa va explic. In comformitate cu alin. 7 al regulamentului, se stipuleaza ca proiectul de hotarare privind cererea de incepere a urmarii penale se adopta cu votul majoritatii deputatilor prezenti iar hotararea se publica in Monitorul Oficial. Plenul nu voteaza cererea de urmarire penala formulata de procurorul general ci voteaza proiectul de hotarare intitiat de Comisia Juridica. Exact cum a fost cazul si la deputatul Victor Ponta, s-a supus la vot nu cererea procurorului ci proiectul de hotarare al Comisiei Juridice. In plenul Camerei Deputatilor chiar daca exista o majoritate a deputatilor care vor sa voteze inceperea urmaririi penale, acestia nu pot sa decida inceperea urmaririi penale impotriva unui membru sau fost membru al Guvernului. Supunand la vot proiectul de hotatarare de a nu incepe urmarirea penala conform procedurilor, un vot impotriva acestui proiect inseamna numai respingerea proiectului de hotarare si retrimiterea la Comisie. Daca exista o majoritate in Comisia Juridica ostila cererii de incepere a urmaririi penale, si daca 80% sunt de acord sa inceapa sunt impiedicati prin regulamentul Camerei sa aprobe, ei putand doar sa respinga proiectul de hotarare formulat de Comisia Juridica. In mod evident ne indreptam nu numai impotriva art. 57 al Camerei Deputatilor ci si a hotararii prin care s-a respins cererea de urmarire penala care in mod evident a fost neconstitutional. Nu se poate exercita acest drept de catre Camera Deputatilor. Consideram ca se incalca si art. 16, alin. 1 si 2 care stipuleaza clar ca cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatii publice fara privilegii si discriminari”, a declarat Ludovic Orban.

UPDATE :

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit pentru data de 15 iulie discutarea sesizării PNL privind neconstituţionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputaţilor şi a hotărârii acestui for legislativ prin care s-a respins cererea de urmărire penală în cazul premierului Victor Ponta.

Prim-vicepreşedintele liberalilor, Ludovic Orban, a anunţat vineri că sesizarea transmisă Curţii Constituţionale este semnată de 153 de deputaţi liberali.

Daca CCR va sesiza neconstitutionalitatea hotararii Camerei Deputatilor, votul in cazul Ponta, ca si in cazul Sova, ar putea fi reluat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.