Educația sexuală trebuie să devină materie obligatorie în școli! Acesta a fost mesajul pe care peste 60 de ONG-uri l-au transmis, recent, autorităților. Zeci de suceveni fac parte din aceste organizații neguvernamentale, iar mii și mii de suceveni doresc ca educația sexuală să nu mai fie un subiect tabu și sunt de părere că trebuie să devină materie obligatorie în școli. Popii nu prea vor asta… dar deja este altă spovedanie. Ceva despre îndobitocire și… sataniștii din Colectiv, pentru că tot am amintit de peste 60 de asociații și fundații adică, exact, societatea civilă. Revenind la cererea societății civile, a fost organizat, în luna septembrie, un mare marș (protest) în București prin care s-a cerut introducerea educației sexuale în școli. Mulți voluntari care au participat atunci la marș s-au ales cu o amendă pentru o „sfoară intimă”. Ca să fie siguri că îi aude cineva, voluntarii au marșăluit atunci de la o instituție la alta, cu pancarte în mâini. Amintim și subliniem și că țara noastră se află în fruntea unui top negru în ceea ce privește sarcinile în rândul minorelor, iar bolile cu transmitere sexuală au început să apară și la copii sub 14 ani.
„Educația sexuală este un drept”, „Nu e rușine, e despre mine”, sunt mesaje cu care societatea civilă, oameni tineri și implicați, încearcă să convingă autoritățile să introducă o asemenea materie obligatorie în școli. Alexandru Niță de la asociația „Miliția Spirituală”: „Părinților le-a fost jenă să vorbească cu mine despre subiectul ăsta și a fost nevoie să mă informez singur de pe internet”. Mesajele și un memoriu, susținute de 60 de organizații non guvernamentale, au ajuns la fostul Guvern Ponta, dar și la Ministerul Educației, la Institutul de Știinte ale Educației și la Ministerul Sănătății. Instituții conduse la acea dată de oameni din PSD. Și cum totul are un preț, pentru că nu au avut autorizație pentru flashmob-ul din luna septembrie, jandarmii i-au amendat pe voluntarii care au întins o sfoară, de care au prins piese de lenjerie intimă sau teste de sarcină ca să-și susțină cauza. După necazul hilar, Carmen Radu de la asociația „FRONT” spunea: „Jandarmeria română a considerat că suntem un pericol public, nu mai există libertate de mișcare”. Demersul celor 60 de ONG-uri a venit într-un moment în care România are cea mai ridicată rată de sarcini nedorite la adolescente din Uniunea Europeană, de trei ori peste medie. În România nu vorbim doar despre lipsa orelor de educație sexuală în școli, ci si despre lipsa acută de programe de prevenție. În multe țări europene, elevii își pot lua prezervative gratuity, chiar din școli. La noi însă, doar li se vorbește despre ele sau nici măcar asta nu se întâmplă. Statisticile arată că trei din zece românce nu folosesc nicio metodă de contracepție. iar bolile cu transmitere sexuală au apărut și la copii sub 14 ani.
În sfârșit, cineva a înțeles importanța educației sexuale la elevi, iar lucrurile par a se îndrepta într-o direcție bună. Tehnocrații par a fi salvarea care aduc educația sexuală ca materie obligatorie în școli. Astfel, Ministrul Muncii, Claudia-Ana Costea, a afirmat, la finele săptămânii trecute, că autorităţile trebuie să deruleze programe de educaţie pentru viaţă în şcoli, inclusiv de educaţie sexuală, citând statistici potrivit cărora, jumătate dintre tinerii activi sexual care au parteneri stabili, nu utilizează mijloace contraceptive. Declaraţiile ministrului au fost făcute în cadrul unei dezbateri care a fost organizată la Palatul Cotroceni, intitulată „Educaţie pentru sănătate”, care promovează introducerea în curricula şcolară a unei discipline separate pe tema sănătăţii în rândul tinerilor. Ministrul Muncii a declarat cu această ocazie, că autorităţile trebuie să susţină şi să promoveze un „stil de viaţă sănătos în rândul adolescenţilor”, atât în ceea ce priveşte alimentaţia, exerciţiile fizice, dar şi educaţia sexuală. „Organele de specialitate ale administraţiei publice locale şi centrale au obligaţia să deruleze în mod sistematic în unităţile şcolare programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţia sexuală pentru copii”, a spus ministrul Claudia Ana Costea care a dat citire și unor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care arată că, în România, peste jumătate dintre tinerii activi sexual cu parteneri stabili, nu utilizează mijloace contraceptive. „Un sfert din adolescenţii între 14 şi 17 ani se declară activi sexual, vârsta medie de debut a vieţii sexuale fiind de 15 ani şi jumătate, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Mai puţin de jumătate dintre cei cu parteneri stabil, utilizează în mod constant mijloace de protecţie”, a afirmat Costea. Ministerul Sănătăţii recunoaștre că România are una din cele mai crescute rate a natalităţii din Europa, în rândul fetelor cu vârsta sub 15 ani.
Suceveanca Anca Iustina Filip, cadru medical, consideră că sunt foarte multe motive pentru care educația sexuală să devină, cât mai repede, obligatorie în școli: „Pentru că educaţia sexuală îi ajută pe tineri să aibă puterea să spună NU. <Dă-i şi lu’ mamaia un pup>, când puştoaica n-are chef de dat <pup>, dar aşa e <frumos>, certatul şi culpabilizatul copilului când refuză să dea acel pup; toate astea nu sunt deloc moduri bune în care îl poţi învăţa pe un copil ce este autonomie corporală. Nu mulţi tineri (şi mai ales, nu multe fete) ştiu cu adevărat că pot decide singuri ce fac cu corpul lor, dacă să facă sex, cu cine să facă sex, cum să facă sex. Educaţia sexuală le spune fix asta: că ei decid. Este doar un motiv, dar sunt cu sutele”.
Lasa un raspuns