După ce a făcut o analiză a întregului proces privind stadiul lucrărilor de la Unitatea de Primire a Urgenţelor, managerul spitalului a precizat că în ultimii ani activitatea de la UPU a crescut de peste trei ori.
„Unitatea de Primire a Urgenţelor a înregistrat încă de la înființare o dinamică foarte mare a prezențelor. S-a pornit de undeva de la 30 de mii de pacienți și s-a ajuns în acest moment la peste 100 de mii. S-a pus problema cu acuitate de a dezvolta această secție, și am pornit de la spațiul actual în ideea de a evita aglomerația, am dorit să creștem calitatea actului medical și în același timp să rezolvăm cât mai multe cazuri care ajung aici”, a precizat managerul Spitalului Judeţean Suceava, Vasile Râmbu.
Șeful spitalului sucevean a creionat și viitoarea strategie privind managementul unității spitalicești, precizând că totul este făcut în beneficiul pacienţilor şi aparţinătorilor, dar şi pentru schimbarea percepţiei faţă de Spitalul Judeţean Suceava. O altă măsură care va fi luată în viitor este „spargerea” găștilor, dar și înregimentarea la UPU a unei trupe de amazoane.
”Vrem să facem la UPU o trupă de amazoane care să lupte cu urgenţele”, a declarat Râmbu care a subliniat că în urma unor evaluări se va stabili cine e apt să ocupe o funcţie în UPU va activa acolo. El a menţionat că pe lângă calităţile profesionale, aceste persoane trebuie să aibă şi capacităţi de relaţionare şi de comunicare atât cu pacienţii cât şi cu rudele acestora.
Pe de altă parte managerul instituției medicale a precizat că după extinderea şi modernizarea UPU, în Secţie vor fi făcute angajări.
„Obiectivele noastre sunt asigurarea Spitalului Județean cu aparatură de specialitate de înaltă performanță, completarea echipei medicale cu medici noi, specialiști veniți din rezidenţiate dar și crearea unor condiții de confort pentru personalul medical, pacienți și aparținători. Dotarea cu aparatură medicală în spitalul din Suceava a jucat un rol primordial, trebuie să spun că numai în anul acesta s-au achiziționat echipamente în valoare de 5 milioane de euro. În privința dotărilor medicale trebuie să amintim faptul că toate sălile de operație sunt dotate cu aparatură laparoscopic, iar blocul operator de la ortopedie este de excepție, având peste 1200 de intervenții pe an. Și UPU va beneficia de aparatură ultra modernă, de exemplu va avea un computer tomograf cu 16 rânduri de detectori, iar la momentul când vom avea terminată unitatea, acesta va fi instalat. Pe lângă acesta în UPU vor fi aparate de radiologie, eco doppler, linie video digestivă, o sală de mici intervenții”, a explicat mangerul Râmbu. Președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, a vorbit despre proiectul inițiat alături de conducerea spitalului sucevean și a remarcat faptul că Spitalul Județean de la Suceava va avea printre cele mai moderne și utilate Unități de Primire a Urgențelor.
„Mă bucură că ați recuperat întârzierea și chiar dacă planul era altul, semnele sunt foarte bune. Am fost pe șantier de câteva ori și am văzut evoluția accelerată. Partea de UPU este cea mai sensibilă dintr-un spital, deoarece aici vin persoane în situații dificile. Am dorit reducerea timpului de așteptare de la UPU prin creșterea suprafeței, și am certitudinea că odată finalizată noua structură acest lucru se va întâmpla. Vreau să apreciez și faptul că pacienții din spital au acceptat acest disconfort, și sper ca în primul trimestru al anului viitor această unitate să fie finalizată”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Cătălin Ioan Nechifor.
Medicul Liviu Cârlan, șeful UPU, a afirmat că după finalizarea lucrărilor la extinderea şi modernizarea UPU ar trebui făcute noi angajări, fiind vorba de 8 sau 9 medici în plus şi de 22 de asistente medicale, dar că se aşteaptă avizul ministerului de resort pentru mărirea normei de personal.
Directorul medical al SJU Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a explicat că actuala normare pentru UPU a fost făcută când aceasta avea anual 60.000 de pacienţi, în timp ce acum s-a ajuns la 100.000 de prezentări pe an.
Unitatea de Primire a Urgenţelor se modernizează printr-un proiect finanţat de Ministerul Sănătăţii şi îşi va dubla capacitatea, urmând să aibă disponibilă o suprafaţă de 1.900 de metri pătraţi.
Directorul tehnic al firmei care execută lucrările, Doru Gheaţă, a spus că la structură execuţia este de 95 la sută şi că urmează să se înceapă lucrările în interior. Gheaţă a menţionat că speră ca la sfârşitul lunii martie să fie predată lucrarea, arătând că se va lucra în continuare în două schimburi, dar că există timpi de aşteptare care sunt impuşi de procedurile de execuţie.
Lasa un raspuns