Conducerea Catedralei „Nașterea Domnului” din Suceava a depus la Primăria Suceava un proiect pentru realizarea unei parcări subterane.

Preoții ar dori ca realizarea acestei parcări să se facă pe banii primăriei, din bugetul local, iar costul total al proiectului ar putea ajunge la 15 milioane de euro.

În ședința de Consiliu Local de la sfârșitul lunii, va fi pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind „bani la unitățile de cult”.

Primarul Ion Lungu, declară că „s-au cerut în acest an 20 de milioane de euro de către unitățile de cult, din care 15 milioane de euro pentru o parcare subterană la Catedrala «Nașterea Domnului» din Suceava, lucru care nu se poate face din banii primăriei. S-a depus într-adevăr un proiect, dar nu se poate face parcarea pe banii primăriei”.

Astfel, Ion Lungu va propune suma de 4.446.452 de lei pentru un număr de 40 de unități de cult, iar sumele cele mai mari, adică câte 500.000 de lei, vor merge către sediul Arhiepiscopiei Sucevei, care în cursul anului trecut a ars într-un incendiu, către catedrala din Suceava, unde banii vor fi folosiți pentru pictură, sistematizări interioare și exterioare, dar și către Școala Filadelfia.

„Este o școală unde se face performanță și apreciez acest lucru. În funcție de ponderea pe care o au și celelalte unități de cult, deoarece sunt din toate confesiunile, la toți cei care au solicitat vom acorda o sumă de bani”, a subliniat Ion Lungu.

Față de anul trecut, când s-au acordat 3.936.000 de lei, suma alocată din acest an este mai mare cu 10%.

„Ei au cerut practic 20 de milioane, noi le dăm un milion, mai ales că vin cu această justificare care a spus-o domnul prim ministru și anume că, guvernul nu are posibilități financiare să dea la unitățile de cult, iar unitățile de cult să apeleze la autoritățile locale”, a conchis edilul.

 

Relațiile dintre stat și culte

Legea cultelor, legea numărul 489/2006 actualizată, în articolul 10 prevede că acele cheltuieli pentru întreținerea cultelor și desfășurarea lor se vor acoperi, în primul rând din veniturile proprii ale cultelor, create și administrate în conformitate cu statutele lor. Cultele pot stabili contribuţii din partea credincioşilor lor pentru susţinerea activităţilor pe care le desfăşoară.

Alineatul 6 din aceeași lege mai sus menționată precizează următoarele: „cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de cult, pentru reparaţii şi construcţii noi, în raport cu numărul credincioşilor, conform ultimului recensământ, şi cu nevoile reale.”

De subliniat faptul că „nimeni nu poate fi constrâns prin acte administrative sau prin alte metode să contribuie la cheltuielile unui cult religios”

Statul român recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti, conform legii.

Conform Secretariatului de Stat pentru Culte în România, în anul 2013, numărul total de biserici era de 18.429, din care 682 se regăseau doar în județul Suceava. Numărul școlilor în țară este mai mic de aproape patru ori față de numărul școlilor și anume 4.022 de școli.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.