Astfel, primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, are un proiect ambițios pe care își dorește să îl ducă la bun sfârșit până în anul 2020. Este vorba despre primul Sat Social din România, care va transforma centrul de la Sasca Mică într-un complex rezidențial de servicii și facilități la nivel european.
Proiectul a fost lansat ieri, în prezența primarului din Altötting Germania, unul dintre principalii susținători ai asistenței sociale de la Sasca Mică.
„Domnule primar din Altötting, stimați oaspeți, bine ați venit în comuna noastră. Mulțumim că, de 25 de ani, toate fundațiile din orașul pe care dumneavoastră, cu cinste îl conduceți, i-au ajutat pe cei 405 beneficiari de la Centrul Sasca Mică și nu numai. În toți acești ani, din orașul dumneavoastră au venit zeci și zeci de TIR-uri cu ajutoare: îmbrăcăminte, încălțăminte, utilaje și tot ce a mai fost nevoie pentru buna funcționare a acestui centru. Cel mai important lucru este însă, că 65 de persoane de la centrul nostru s-au specializat în psihopedagogie specială în orașul dumneavoastră. Cu pași mărunți, în ani, Sasca a devenit «o mică Germanie». Acum există colegi din România care vin la Sasca Mică la specializare, iar acesta nu este lucru puțin”, le-a transmis primarul Gheorghe Fron, celor prezenți.
La rândul său, primarul din Germania a declarat că, de 25 de ani susține acest centru și că, din punctul său de vedere, aici evoluția este evidentă.
„Vă mulțumesc pentru primire, atât în numele meu, cât și a celor patru camarazi care au venit astăzi cu mine. Sunt primar de 21 de ani, iar acum un an am primit o delegație de la Sasca Mică, care a venit la specializare. Așa cum spunea și primarul Fron, contactele noastre sunt mai vechi. Mă bucur pentru că aici sunt proiecte importante care dezvoltă asistența socială”, a spus primarul din Altötting, Herbert Hofauer.
Ce va aduce nou acest Sat Social
Ținând cont că, CRRN Sasca Mică are un număr de 405 beneficiari, se dorește construcția unor clădiri pentru decongestionarea spațiilor de locuit destinate persoanelor cu nevoi speciale. Astfel, se are în vedere construirea a două centre de zi, a șase locuințe Moderat Protejate, pe terenul intravilan Sasca Mică, care aparține DGASPC Suceava și unde vor locui câte 10-12 persoane în locuință, precum și a două sau trei centre rezidențiale, unde vor fi cazați aproximativ 100 de persoane și care vor fi construite în comunitatea locală, ca parte a ei și cu implicare activă în viața socio-culturală locală. Pentru accesarea de proiecte cu finanțare europeană, inițiatorii proiectului au întreaga susținere din partea Primariei comunei Cornu Luncii, a ONG-urilor care vor depune proiecte pentru atragerea fondurilor europene.
Totodată, Consiliul Judetean Suceava, Consiliul Local Cornu Luncii, DGASPC Suceava precum și partenerii externi își doresc o colaborare pentru înființarea primului Sat Social din România care să funcționeze după principiile germane. Ca o confimare a implicării permanente, este de menționat faptul că, Primaria Cornu Luncii a implementat Proiectul Social Economy 4 All, prin care s-a creat cooperativa Lemn Therapy, ca o structură de economie socială, unde sunt angajate șase persoane cu dizabilități, ei devenind acum producători de resurse, atât financiare, cât și materiale.
Nici de data aceasta oaspeții n-au venit cu mâna goală
Ca de fiecare dată când ajung aici, cei din Germania au venit cu două mașini încărcate cu haine, cărucioare și alte obiecte de care au nevoie cei de aici. Pentru că nemții sunt deja în Săptămâna Mare, primarul din Cornu Luncii le-a oferit un coș cu ouă încondeiate, precum și o sticlă de afinată. La rândul său, primarul din Altötting a oferit câte un prosop de calitate, personalizat cu stema orașului.
Deși la prima vedere pare un proiect ambițios, el este realizabil deoarece mare parte din cheltuieli vor fi economisite, din motiv că, centrul dispune deja de terenul pe care vor fi construite și dezvoltate aceste imobile. Trebuie amintit și că, odată cu implementarea acestui concept de „Sat Social”, se vor crea încă 126 de locuri de muncă, iar Primăria Cornu Luncii și Consiliul Local de aici donează 11 hectare de teren pentru ca acest proiect să se materializeze începând cu anul 2020.
Lasa un raspuns