Cine face ca efortul reporterului şi al cameramanului să nu fie inutil? Cine leagă elementele comune, cine găseşte şi netezeşte asperităţile? Editorul de imagine! Multă vreme neglijată şi considerată o meserie strict tehnică, poziţia de editor-imagine a devenit esenţială în munca de televiziune şi şi-a câştigat locul alături de reporter şi cameraman.
Editorii de imagine sunt cei care adaugă acel plus de strălucire necesar tuturor materialelor de televiziune și tot mai mulți tineri se îndreaptă către astfel de joburi tehnico-creative. Deși este vorba de multă muncă, mai ales în ceea ce privește detaliile care fac diferența dintre un material bun și unul slab, editorul de imagine ar trebui să fie destul de creativ pentru a înțelege procesul de editare și pentru a aduce materialul la cea mai bună formă a sa. Editorul de imagine poate fi numit și sculptorul materialului brut adus de pe teren. El trebuie să fie capabil să îmbine perfect fiecare cadru, pentru ca materialul final să aibă înțeles, un aspect plăcut și un mesaj puternic. Deși în Suceava nu există, deocamdată, cursuri de pregătire pentru acest domeniu, explozia media ce se înregisrează în ultimul timp în județ, face ca această meserie să fie destul de căutată. Cei pasionați sau interesați se pot pregăti în orașele mai mari din țară, Iași, Cluj, București, unde mai multe școli media organizează astfel de cursuri de calificare.
Partea interesantă de acum pornește pentru că salariile din branșă sunt printre cele mai diferite. În funcție de importanța programelor pe care le produc, precum și compania pentru care lucrează, un editor de imagine la început de drum câștigă undeva între 600 și 2.000 de lei. Până ajungi să ai experiență va trebui să încerci să supraviețuiești cu aceste sume, pentru că nu se măresc decât după cel puțin doi ani de experiență. Este adevărat, cei care au norocul să lucreze la trusturi mari de presă pot ajunge să câștige după 3-4 ani de experiență și muncă de calitate, chiar și 6.000 de lei, însă munca este pe măsură, mai ales în ceea ce privește responsabilitatea pe care o vei purta pe umeri.
Costurile pentru cursurile de califcare în acest domeniu nu sunt deloc mici, ele plecând de la 3-4.000 de lei, astfel că este necesar să te gândești bine dacă vrei să investești în unul. La fel de important precum este și posibilitatea să îți găsești un job imediat după ce termini cursurile. Partea bună este că majoritatea acestor cursuri sunt organizate de televiziuni, iar dacă rezultatele sunt bune, poți fi angajat direct la ele.
Lasa un raspuns