Mii de hectare de păduri și sute și sute de hectare de terenuri agricole vândute, deja, străinilor în județul Suceava

„Aderarea la Uniunea Europeană a presupus şi liberalizarea vânzării terenurilor agricole, lucru care a produs şi efecte adverse nedorite de legiuitor, adică s-a pierdut din vedere protejarea fermierului român”, a subliniat, recent, motivând un proiect de lege, deputatul PNL Daniel Gheorghe. Stat membru UE, România nu poate îngrădi dorința cetățenilor europeni de a achiziționa terenuri agricole pe teritoriul ei. În schimb, poate stabili condiții care să-i descurajeze pe eventualii cumpărători.

Aproape un milion de hectare de terenuri vândute într-un an

Într-un singur an, românii au scos la vânzare aproape un milion de hectare de terenuri. Mai exact este vorba despre „o suprafață de 997.000 hectare de pământ”, a comunicat, oficial, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. În acest moment, aproximativ 40 % dintre terenurile agricole ar aparține deja unor investitori străini. „Nici eu nu îmi doresc ca pământul să fie vândut la străini, îmi doresc ca pământul să fie utilizat de comunităţile locale, pentru că e o resursă pe care greu o puteţi obţine din altă parte, nu puteţi practic să o obţineţi din altă parte. Dacă o pierdeţi, odată ce aţi renunţat la o astfel de resursă, cu greu puteţi s-o obţineţi înapoi. Însă, oricâte legi am da noi la nivel naţional pentru a legifera vânzarea pământului către străini, nu pot aceste legi să înlocuiască dorinţa dumneavoastră, a proprietarilor, de a vinde sau nu pământul, de a-l vinde sau a-l valorifica la nivel local”, declara, recent, premierul Dacian Cioloş, cu ocazia prezentării programului de măsuri pentru dezvoltarea clasei de mijloc la sate.

Dacă vor să fie proprietari de pământ românesc, străinii sunt obligați să facă agricultură, să aibă asociat român și angajați români

Proiectul care ar urma să modifice Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan se află în dezbatere la Senat. Termenul până la care pot fi depuse amendamente a expirat ieri, 26 aprilie 2016. Camera Deputaţilor este for decizional. Un număr de 25 de parlamentari români susțin un proiect de lege care impune o serie de reguli aspre pentru cetățenii străini dornici să cumpere terenuri agricole în România! Dacă vor să fie proprietari de pământ românesc, străinii sunt obligați să facă agricultură, să aibă asociat român și angajați români. Cetățenii străini care cumpără terenuri agricole în România sunt obligați să facă agricultură, nu pot schimba destinația terenului, trebuie să fie în asociații cu capital românesc de minim 30%, să aibă angajați români, un procent de 60% din managementul firmei să fie reprezentat de români, să prezinte garanții că protejează mediul, să nu aibă datorii la fisc și nici companii off-shore înființate în paradisuri fiscale. Astea sunt propunerile pentru introducerea unui filtru pentru achiziţia de terenuri agricole în România, reprezentat de o serie de condiţii care trebuie îndeplinite de cumpărător. Fără a împiedica dreptul unui cetăţean european de a cumpăra suprafeţe agricole, criteriile impuse ar garanta protejarea mediului, egalitatea de şanse între agricultorii autohtoni şi cei europeni, precum şi respectarea obligaţiilor fiscale către statul român.

În Bucovina și Regat se vând străinilor și păduri și terenuri agricole

La nivelul județului Suceava sunt destui străini care au cumpărat terenuri agricole, forestiere sau pășuni. Este foarte bine cunoscut cazul a doi ingineri agronomi din Germania care derulează afaceri, de ani buni, în zona Fălticeni. Ferma agricolă se întinde pe sute de hectare. În alte cazuri sunt vândute mii de hectare de păduri.  Austriecii şi americanii deţin peste 3.000 de hectare de pădure în judeţul Suceava şi sute de hectare de teren agricol. În Bucovina, un hectar de pădure se vinde cu preţuri cuprinse între 2.500 şi 4.000 de euro, în condiţiile în care în Austria un hectar costă cel puţin 10.000 – 15.000 de euro. Un alt exemplu de vânzare de terenuri către străini ar fi a austriecilor de la Egger care au cumpărat sute de hectare de teren pe raza comunei Dorneşti. Pe terenul cumpărat de străini a fost deja plantat plop energetic. „Pe lângă Egger este o firmă, EF Agrar, care a cumpărat 450 de hectare de teren în Dorneşti. Au mai cumpărat teren în Muşeniţa, Bălcăuţi – Vicșani, Satu Mare. Acum plantează plop energetic. Numai la Dorneşti au peste 200 de hectare de teren cu cu plop energetic”, avertizau cei din conducerea administrației publice locale din comuna Dornești. Un hectar de teren la Dornești costă, acum, în jur de 2.000 – 2.500 de euro, iar în zona Fălticeni un hectar de teren agricol are un preț de 1.000 – 1.200 de euro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.