În urma unui studiu de la nivel național realizat de Institutul Național de Statistică, un lucru interesant a ieșit la iveală.

Se pare că în România, cel mai mult lucrează femeile, dacă ar fi să luăm în calcul rata șomajului.

Studiul arată că la nivel național 6,5 % dintre persoanele apte de muncă nu lucrează. Acest procent este în scădere față de prima lună a acestui an. Potrivit INS aproape 600.000 de persoane nu au un loc de muncă.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 5,4%, pentru luna februarie 2016, respectiv 6% în cazul bărbaților și 4,6% în cel al femeilor.

Nici la nivel județean bărbații nu stau mai bine, aceștia găsindu-și mai greu un loc de muncă Dintr-un total de aproximativ 14.000 de șomeri înregistrați în baza de date a AJOFM Suceava, doar 5.602 sunt femei. 8.505 de bărbați îngroașă rândurile șomerilor la nivel județean.

Deși rata șomajului a scăzut față de începutul anului, chiar și în Suceava, angajările au intrat într-un stadiu de plafonare, așa cum explică și directorul executiv al instituției sucevene, Mirela Adomnicăi: „Traseul staţionar al ultimelor două luni, pe un palier valoric mai scăzut faţă de începutul anului, se datorează creşterii constante a cererii de forţă de muncă din partea angajatorilor, fapt care a condus la scăderea cu 1.120 de persoane a numărului de 14.000 de șomeri, doar 3.193 beneficiază de îndemnizație, în timp ce restul își câștigă pâinea fie din ajutorul social, fie din muncă nedeclarată.

„Din cele 10.814 de persoane care nu mai au parte de ajutor de şomaj, cei mai mulţi dintre ei, respectiv 3.531, se află în zona Suceava, aceasta urmată fiind de zonele Fălticeni cu 2.650 de şomeri fără indemnizaţie, Rădăuţi cu 2.067, Gura Humorului cu 1.740, Câmpulung Moldovenesc cu 563 şi Vatra Dornei cu 363”, a mai detaliat Mirela Adomnicăi.

Iată că încet, încet rolurile par să se inverseze în societatea românească – femeia lucrează mai mult decât bărbatul și totuși, diferența de salarizare dintre sexe încă persistă. Un bărbat va câștiga cu aproximativ 20% mai mult decât o femeie, angajată pe aceeași poziție, situație valabilă în foarte multe din țările lumii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.