O problemă foarte importantă a săptămânii, consideră primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, este legată de încasarea taxelor și impozitelor locale la data de 30 iunie 2016.
„Așa cum se știe a fost prorogat termenul de la data de 31 martie și dus la 30 iunie. Acest lucru a dus la niște dezechilibre financiare la Primăria Municipiului Suceava”, a declarat Lungu.

Ion Lungu a specificat suma pe care o are Primăria de încasat de la persoanele fizice, și anume 3.000.077 euro, respectiv 14.906.904 euro de la persoanele juridice, în total aproape de 18 milioane de euro. Această sumă reprezintă taxele și impozitele locale restante și curente.

Taxele curente scadente din acest an pe care ar trebui să le încaseze Primăria la data de 30 iunie, aferente acestui an, sunt de aproximativ 3 milioane de euro (12.300.180 lei).

Cele mai mari restanțe se înregistrează la impozitul pe clădiri, la persoanele juridice – total 54.432.128, din care 9.357.161 scadente la data de 30 iunie.

„Fac un apel la agenții economici, la persoanele fizice, să facă un efort să plătească aceste dări la Primărie, și cele restante și cele curente, pentru că altfel se adaugă majorări, penalități, ajungând să se dubleze suma în timp. Așa cum am anunțat și altă dată, pe internet, pe www.ghiseul.ro, se pot face plăți și on-line”, a mai menționat Lungu.

Acesta a subliniat faptul că pe acest portal online se încasează foarte mult și se fac foarte multe plăți, fiind mai accesibile plățile cu cardul. De asemenea, se mai pot realiza plăți cu POS, cu cardul la Primăria municipiului Suceava și în numerar.

„Sper ca cetățenii și agenții economici să înțeleagă mesajul meu. Sigur, cu toții ne dorim să avem un oraș mai frumos, mai curat, să îl dezvoltăm așa cum trebuie, dar pentru asta trebuie să încasăm bani la Primărie, să avem și cu ce face aceste lucruri”, a subliniat primarul.

Ceea ce estima Ion Lungu ca urmare a modificării codului fiscal în care prima dată se iau penalitățile și apoi debitul curent, restant, din punctul său de vedere nu a produs efecte foarte pozitive.

În procente, cu 6% s-au încasat mai multe amenzi în anul 2016 decât în anul 2015, cu toate că prima dată se iau penalitățile apoi debitul.

„Vă spun foarte clar că mulți cetățeni au venit la Primărie și au venit la mine în audiență să le încasăm prima dată debitul. Nu se poate pentru că s-a modificat legislația. Mulți s-au întors acasă, nu au vrut să plătească penalitățile. Vreau să vă spun că nimeni nu poate să îi scutească de aceste penalități și așa cum am anunțat, din păcate, acest «bulgăre de zăpadă» crește de la o zi la alta și vor avea datorii tot mai mari la Primărie”, a concluzionat Ion Lungu.

Acesta așteaptă cu emoție momentul 30 iunie, pentru că, așa cum a mai spus, Primăria are dezechilibre în încasări și, evident, plățile pe executarea bugetului pe anul 2016 depind în mare măsură de încasările care vor fi la data de 30 iunie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.