Cu puțin efort și câteva modificări de dietă, îți diminuezi nivelul de colesterol rău fără medicamente și previi bolile de inimă, mai ales atacul de cord.

Ciocolată neagră în locul celei cu lapte

Dacă nu poți renunța la dulciuri, cu atât mai puțin la ciocolată, alege-o pe cea amăruie, pentru a diminua cantitatea de grăsime pe care o iei zilnic din diverse alimente.

Laptele din ciocolata cu lapte conține grăsimi saturate care cresc colesterolul rău. Unele studii au demonstrat că varianta neagră, cu 70-80%  cacao, are chiar efectul de a crește colesterolul bun (HDL), pentru că are în compoziție acizi oleici, grăsimi mononesaturate precum acelea care se găsesc în uleiul de măsline.

Cartofi copți, nu prăjiți

Din cauza unei cantități prea mari de grăsimi, cartofii prăjiți se găsesc pe lista de alimente nerecomandate celor care suferă de boli de inimă și care au un nivel crescut de colesterol rău.

Dacă iubești gustul cartofilor, optează pentru cei preparați la cuptor sau fierți în coajă, apoi rumeniți la cuptor. Îi feliezi la fel ca pentru prăjire, îi stropești cu puțin ulei, presari condimente și-i dai la cuptor. Când sunt copți pe o parte, îi întorci.

Pentru un plus de savoare, poți rade peste ei brânză sau le poți adăuga ierburi aromatice proaspete sau uscate și mărunțite.

Nuci zdrobite, în salată

Semințele, nucile, alunele de pădure, migdalele sunt grozave dacă le mănânci la gustări, mai ales că reduc colesterolul. Acestea pot înlocui și crutoanele sau pâinea, dacă obișnuiești să le ai alături chiar și la o salată.

Pe lângă legume, care sunt bogate în fibre, ideale pentru diminuarea colesterolului, sunt nucile și alunele de pădure, care au efect asemănător, dacă sunt consumate zilnic, datorită acizilor grași polinesaturați pe care-i conțin.

Humus, în schimbul sosurilor grele

Scade nu doar colesterolul, ci și pofta de mâncare exagerată. Este vorba despre humus, o sursă bună de proteine vegetale și fibre, care poate înlocui sosurile mai greu de digerat, cum sunt cele cu maioneză.

Dacă-l încălzești puțin, alături de o lipie sau de pâine integrală, este perfect ca mic dejun care-ți aduce un plus de energie.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.