Încă două manuscrise de la Marea Moartă au putut fi descoperite într-o peşteră din deșertul Iudeei.

Manuscrisele de la Marea Moartă sunt considerate a fi unele dintre descoperirile arheologice cele mai spectaculoase din istorie. Ele au fost găsite iniţial din întâmplare de către un cioban beduin în 1947, într-o peșteră de lângă Qumran. De atunci, aproximativ 870 de documente în limbile ebraică, aramaică și greacă veche au fost recuperate din zonă, ele conținând unele dintre cele mai vechi versiuni scrise cunoscute ale Bibliei ebraice. Acum, se pare că arheologii au găsit alte două suluri, care aparțin acestei colecții extraordinare, în Peștera Craniilor, care se află în apropiere de deşertul Iudeei, lângă Marea Moartă.

Arheologii s-au angajat într-o nouă explorare a Peșterii Craniilor în mai 2016, după ce au primit rapoarte că manuscrise vechi uimitoare au apărut pe piața neagră. În urma analizării unora dintre aceste manuscrise, arheologii au fost siguri că ele provin din peșterile Iudeei, în special din Peștera Craniilor. Acest lucru i-au condus la o cercetare pentru a descoperi aceste artefacte istorice extrem de importante, înainte ca ele să fie luate și vândute pentru profit.

Acum, cercetătorii au raportat că au recuperat încă două suluri importante din peşteră, însă nu ştiu ce sunt cu ele, întrucât sulurile nu au fost descifrate în mod corespunzător. Motivul este dat de faptul că scrisul este atât de slab, încât cercetătorii de la Universitatea Ebraică și de la Autoritatea privind Antichitățile din Israel nu sunt încă siguri dacă limba folosită este ebraica veche, aramaica sau poate un dialect arhaic diferit.

(sursa: http://www.lovendal.ro/wp52/au-fost-descoperite-inca-doua-manuscrise-de-la-marea-moarta-in-pestera-craniilor-ce-secrete-mai-ascund-ele)

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.