Mihai Moraru, directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Suceava, a declarat că la nivelul județului au fost depuse în jur de 300 de proiecte depuse în cadrul Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

La nivelul județului au fost depuse, prin PNDR 2014-2020 – submăsuri destinate sectorului agricol și submăsuri destinate sectorului nonagricol, în jur de 300 de proiecte care însumează în jur de 112-113 milioane de euro”, a declarat Mihai Moraru.

Potrivit directorului AFIR Suceava, până acum au fost depuse 19 proiecte pe submăsura 7.6 și 57 de proiecte pe submăsura 7.2, care totalizează ca valoare a cererilor de finanțare suma de 80 de milioane de euro.

Submăsura 7.2 vizează investițiile în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică iar obiectivele ei sunt crearea infrastructurii rutieră de interes local și o infrastructură de apă/apă uzată îmbunătățite, care vor contribui la diminuarea tendințelor de declin social și economic și la îmbunătățirea nivelului de trai în zonele rurale, dar și pentru îmbunătățirea condițiilor de trai pentru populația rurală și la stoparea fenomenului de depopulare din mediul rural prin reducerea decalajului rural-urban.

Submăsura 7.6, „Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural”, are ca obiective susținerea investițiilor de restaurare, conservare și accesibilizare a patrimoniului cultural imobil de interes local, a așezămintelor monahale inclusiv a așezămintelor culturale, punerea în valoare a moștenirii culturale locale, la promovarea turismului rural, conducând astfel la creșterea nivelului de trai în zonele rurale, dar și dezvoltarea locală sustenabilă.

Ar fi de dorit să avem mai multe proiecte depuse pe componenta agricolă. Dar la noi sunt puțini fermieri care gestionează suprafețe mari de teren și, în general, avem o fărămițare. Am avut multe proiecte, dar valorile au fost relativ mici”, a precizat Mihai Moraru.

Directorul AFIR Suceava a precizat că instituția pe care o conduce are toată disponibilitatea și deschiderea către orice beneficiar în a oferi informații.

Este de dorit ca beneficiarii care se gândesc să acceseze un proiect să ne contacteze din timp. Toate informațiile pe care avem, le putem pune la dispoziția beneficiarilor, le dăm sfaturi, și suntem deschiși către orice inițiativă. Indiferent dacă poate unora li se pare imposibil de realizat, putem găsi până la urmă, într-o discuție cu beneficiarii și colegii noștri, o rezolvare. Cel mai important în activitatea de consultanță este beneficiarul”, a mai declarat Mihai Moraru.

Potrivit șefului AFIR Suceava, un beneficiar implicat simplifică derularea și parcursul proiectului.

Consultanța îi structurează beneficiarului proiectul, dar am observat că există, cu același consultant, doi beneficiari diferiți: unul  ancorat perfect în realitatea proiectului iar celălalt care lasă totul în baza consultantului. Este important ca beneficiarul să își cristalizeze de la început foarte bine ideile și ceea ce vrea să facă, să reușească să își construiască cât se poate de corect bugetul pentru proiect și să nu exagereze cu anumite aspecte. Un beneficiar implicat simplifică derularea și parcursul proiectului”, a completat Mihai Moraru.

Despre autor

Postari asemanatoare