Concursul, organizat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Suceava și Ocolul Silvic Mălini, în perioada 5-6 iulie, constă în cinci probe: schimbatul lanțului, tăierea de precizie, tăierea combinată, doborârea arborelui și cepuitul arborelui. Toate probele se desfășoară pe bușteni calibrați la aceeași dimensiune, astfel încât să se asigure condiții egale tuturor participanților.
„Regia Națională a stabilit ca în 2017, ediția a VIII-a a concursului «Cel mai bun fasonator» să aibă loc la Direcția Silvică Suceava, având în vedere că, pe raza Direcției Silvice avem 16 formații de exploatare deci, practic, este o tradiție, și de asemenea faptul că în județul Suceava exploatarea forestieră este o tradiție de foarte mult timp. Concursul are 5 probe la care participă 30 de concurenți de la 30 de direcții silvice din toată țara. În afara concursului, concurează și doi elevi de la Colegiul Silvic Bucovina din Câmpulung Moldovenesc, iar pentru stabilirea punctajelor și arbitrarea concursului suntem ajutați de colegi din țară de la alte direcții silvice, dar și de profesori de la liceul din Câmpulung Moldovenesc”, a declarat Cătălin Diaconescu, directorul comercial al Direcției Silvice Suceava.
Cezar Straton, liderul Sindicatului „Silvicultorul” din cadrul Direcției Silvice Suceava, a prezentat o echipă de cioplitori în lemn, invitată din Republica Moldova.
„Am invitat în numele Direcției silvice și a Sindicatului „Silvicultorul” Suceava o echipă de cioplitori în lemn. Sunt colegii noștri de la Rezervația „Plaiul Fagului” din Republica Moldova, care au o tradiție frumoasă și pe care o păstrează, organizând tabere de sculptură în lemn. Sculptura în lemn se face întâi grosier, cu drujba, apoi cu dalta, până la obținerea unui rezultat frumos. Este una din multiplele valențe ale lemnului, care nu este numai pentru foc, pentru mobilă, ci poate deveni operă de artă în mâna unor artiști pricepuți”, a spus Cezar Straton.
Inginerul silvic al rezervației naturale de stat „Plaiul Fagului” din Republica Moldova, Anton Gălușcă, a declarat că prin sculptura în lemn, dorește să aducă o remaniere a culturii basarabene, prin sculptarea chipurilor eroilor naționali. Alături de acesta s-au aflat și angajați de la rezervația „Plaiul Fagului”, care au făcut demonstrații de sculptură în lemn, prezentând și diverse statuete, icoane și farfurii realizate din lemn de tei, declarând că această îndeletnicire nu este deloc grea, dacă este făcută cu suflet.
Președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva, Silviu Geană, declară despre concursul „Cel mai bun fasonator” că este unul din cele mai importante concursuri profesionale.
„Acest eveniment este unul dintre cele mai importante concursuri profesionale, alături de concursul profesional „Cel mai bun pădurar” și se organizează în parteneriat cu Regia Națională a Pădurilor și Direcția Silvică Suceava. Concursul este organizat într-un cadru excepțional. Colegii de la Direcția Silvică Suceava au o bogată experiență în concursuri profesionale pentru că și anul trecut au organizat etapa națională a concursului „Cel mai bun pădurar”, la fel, în niște condiții deosebite”, a spus Silviu Geană.
Traian Fulicea, cel care coordonează serviciul intern de pregătire și protecție al Regiei Naționale a Pădurilor, a explicat care sunt scopurile principale ale acestui concurs.
„Acest concurs a ajuns la a VIII-a ediție și prin el avem două scopuri foarte clare: ridicarea nivelului profesional al fasonatorilor mecanici, deoarece printr-o activitate și printr-o tehnică cât mai bună se reduc foarte mult riscurile de accidentare. Al doilea scop urmărit este acela de a-i conștientiza pe fasonatori, de a purta echipamentul individual de protecție”, a declarat Traian Fulicea.
Pentru ziua de miercuri, organizatorii au pregătit probele de schimbatul lanțului, tăierea de precizie, tăierea combinată și doborârea arborelui, proba de cepuire, care poate răsturna clasamentele, fiind programată pentru joi. În afară de experiența acumulată în cadrul acestui concurs și de impresiile cu care au rămas din această zonă a Bucovinei, primii trei clasați vor primi premii destul de consistente, premiul I ridicându-se la aproximativ 7.000 de lei. De asemenea, fiecare concurent va primi și câte un premiu din partea sponsorului concursului.
Lasa un raspuns