În perioada 13-19 august 2017, Coca Delia, Constandache Corina, Irimiciuc Andreea, Trufan Corina şi Ţebrean Anamaria, voluntari ai Fundației Umanitare Proiecte Limburg România, au participat la Tabăra Naţională de Jurnalism – proiect finanţat de MTS, prin Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Iaşi.

Coca Delia, elevă în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială Vatra Moldoviţei susține că această tabără reprezintă o oportunitate de cunoaştere a unui lucru pe care-l întâlnim zi de zi: jurnalismul!

Ori de câte ori deschideam televizorul mă întrebam cum aceşti oameni din spatele camerelor de filmat sunt atât de îndrăzneți şi ştiu de fiecare dată ce întrebare să pună şi cum să reacționeze atunci când interogatul nu vrea să răspundă sau pur şi simplu pleacă. Aici le-am aflat pe toate! 

Câteva experiențe din viața de jurnalist au explicat trainerii şi domnul Vasile Arhire. Acesta ne-a spus cum şi-a ales cariera de jurnalist şi ne-a prezentat paşii care trebuie urmați pentru a realiza un reportaj. Pentru a ne introduce şi mai mult în tainele jurnalismului ne-a invitat la studioul unde lucrează şi ne-a prezentat tehnică folosită la realizarea unui reportaj. A fost o experiență de neuitat şi o ocazie inedită de a cunoaşte noi persoane din această lume”, a povestit eleva.

Constandache Corina, elevă în clasa a IX-a la  Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, s-a aflat pentru al doilea an consecutiv la tabăra de jurnalism.

Tabăra Muncel 2017 a fost a doua de jurnalism la care eu am participat cu mare, mare drag. Experienţa pe care am trăit-o în această tabăra a fost unică,  a fost diferită față de cea de anul trecut deoarece în acest an am fost cu un alt grup de copii cu care m-am înţeles extraordinar de bine, cu care am legat prietenii foarte frumoase şi pe care nu le voi uita nicio dată. 

Activităţile făcute în această tabăra au fost foarte constructive pentru noi deoarece ne-au ajutat să ne creăm o părere despre ce înseamnă să fii jurnalist.  Am învăţat că munca unui jurnalist nu este deloc uşoară, nu este deloc ceea ce credeam eu că este și că dacă vrei să fii un jurnalist bun şi apreciat de cei din jur trebuie să munceşti foarte foarte mult. 

Dacă aş mai avea ocazia să merg în această tabăra, aş merge cu mare mare drag şi cu mai mult curaj de a participa la activităţile din tabăra de jurnalism”, a spus Corina Constandache.

Și pentru Irimiciuc Andreea, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Dragoş Vodă din Câmpulung Moldovenesc, tabăra de jurnalism a reprezentat o experiență deosebită.

Tabăra de Jurnalism a reprezentat o experiență deosebită şi nouă ce m-a ajutat să fac primii paşi spre lumea jurnalistică, unde am avut ocazia să scriu mici ştiri şi articole. Fiind la un profil real, jurnalismul m-a făcut să ies din zona mea de confort, astfel să mă cunosc, dezvolt personal şi să relaționez cu ceilalți. Am fost mai mereu conectată la noutățile din jurul meu, deschisă la noi oportunități care m-au ajutat să scap de teama a vorbi în public”, a declarat Andreea Irimiciuc.

Trufan Corina, elevă în clasa a XI- a la Colegiul Naţional „Alexandru cel Bun” din  Gura Humorului, consideră că acest gen de experiență ar trebui trăit de orice adolescent.

Pentru mine această tabăra a însemnat o experiență pe care orice adolescent ar trebui să o trăiască. Pot spune că toate activitățile au avut un impact diferit asupra mea. Cel mai mult mi-a plăcut activitatea în care a trebuit să facem un filmuleţ sau activitatea de creativitate în care trebuia să învelim un ou în aşa fel încât atunci când o să-i dăm drumul de la balcon acesta să nu se spargă. De asemenea, și prezența domnului Vasile Arhire a fost o plăcere pentru mine deoarece am învăţat o grămadă de lucruri despre cum să iei un interviu, cum să regizezi un film sau cum să faci o fotografie care să aibă un mare impact emoțional asupra cititorului. Tot acesta ne-a şi luat un interviu, reușind să ne învingem emoțiile în fața camerei. De asemenea în acesta tabăra au participat şi 3 traineri spanioli care au ajutat la buna dispoziție pe întreaga săptămână. La sfârșitul taberei puteam să luăm un interviu sau să redactăm un articol cu brio! Pe lângă toate aceste activități care la început ni s-au părut destul de serioase, am avut şi activități precum: miss şi mister-ul taberei, interviu imaginar şi schimb de bancuri, seara încheindu-se prin dans. Pot spune că am învăţat cu mare entuziasm dansuri bănățene sau oltenești. Despărțirea, după cum bine se ştie, nu a fost una prea fericită, sfârșindu-se cu lacrimi în ochi şi cu speranța că o să ne vedem cât de curând”,  a spus Corina Trufan.

Și pentru Ţebrean Anamaria, elevă în clasa a XI- a la Colegiul Naţional „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, tabăra a reprezentat primul contact cu lumea jurnalistică.

Tabăra de jurnalistică de anul acesta de la Muncel a fost o experiență interesantă pentru mine deoarece a fost prima dată când am văzut și experimentat în același timp meseria de jurnalist. 

Am învățat cum să scriem un articol pentru ziar, cum să luăm un interviu și cum se realizează un film de scurtmetraj. Pentru a înțelege mai bine tainele meseriei de jurnalist, am vizitat studioul de televiziune TVR Iași , unde am întâlnit oameni deosebiți și pasionați de această meserie”, a declarat Anamaria Țebrean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.