A 51-a ediție a Festivalului Național de Poezie „Nicolae Labiș” s-a desfășurat la Suceava, Fălticeni și Mălini, în perioada 27-28 septembrie.

Evenimentul a debutat vineri, 27 septembrie, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”. Invitații acestei ediții au fost Margareta Labiș, Grigore Ilisei, Vasile Tărâțeanu, Adrian Dinu Rachieru, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa, Theodor Codreanu, Lina Codreanu, Petrișor Militaru, Maria Dinu, Paul Gorban, Natalia Constantinescu, Liviu Antonesi, Nicoleta Dabija, Adrian Alui Gheorghe, Nicolae Corlat, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Dan Vatamaniuc, Ion Culiță Ușurelu.
Scriitorul și jurnalistul Ioan Manole s-a adresat celor prezenți, spunând că acest festival a fost gândit ca o punte de legătură, între generațiile de tineri care scriu poezie și generațiile care s-au consacrat.


51 de ediții ale festivalului, mai mult de jumătate de secol. Cred că este primul festival din țară care a consacrat mari scriitori, mari poeți, mari oameni de cultură și niciodată întrerupt, chiar dacă a început în 1968, în acei ani crunți ai dictaturii sovietice”, a precizat Ioan Manole.

Mircea A. Diaconu,  critic literar, eseist, filolog, profesor universitar român și membru al Uniunii Scriitorilor din România  a fost președintele ediției cu numărul 51 al Festivalului Național de Poezie ”Nicolae Labiș”.


În deschiderea evenimentului, acesta a vorbit despre viața și opera regretatului poet, subliniind că poetica acestuia este una a transfigurării entuziaste, aurorale.
De asemenea, la Suceava a mai avut loc prezentarea celor mai proaspete numere ale revistei „Bucovina Literară”, realizată de Alexandru Ovidiu Vintilă, prezentarea antologiei „Zece” a Festivalului de atitudine culturală Folk Ever de către Ioan Mateiciuc, dar și lansarea cărților „Sașa Pană și revista avangardistă unu” de Maria Dinu și „Adrian Marino: (IN)Variante ale Discursului Critic” de Petrișor Militaru.
Manifestările din cadrul Festivalului au continuat apoi la Fălticeni, unde sala „Draga Olteanu Matei” a găzduit un spectacol de excepție, tinerii actori ai teatrului „Birlic” interpretând pentru cei prezenți spectacolul „Aproape Labiș”, scenariul și regia fiind semnate de Vlad Rădescu.

Sâmbătă, 28 septembrie de la ora 11:00, la Mălini, a avut loc festivitatea de premiere și recitalul laureaţilor. În cadrul evenimentului au fost susținute discursuri ale invitaților, dar și un spectacol al Ansamblului Flori de Mălin din Mălini și Ansamblului Megieșii.


Premiile ediției cu numărul 51 a Festivalului Național de Poezie ”Nicolae Labiș” au fost acordate către:

• Marele Premiu ”Nicolae Labiș”
Cristina Maria Crudu – Suceava
• Premiul I
Dima Gheras – Chișinău
• Premiul II
Andra Antonia Mihăilescu
• Premiul III
Borcan Cristian – Călărași
• Premii Speciale
Denisa Arcip – Suceava
Florescu Nicoleta Salcea – Suceava
Constantin Andrei Pătrăucean – Falcău
Bogdan Alexandru Petcu – Bacău
• Premiul Familiei Nicolae Labiș
Ailenei Elena – Cornu Luncii
••Premii de reviste
•Premiul revistei ”Orașul” din Cluj Napoca
Bogdan Alexandru Petcu = Bacău
•Premiul revistei ”Bucovina Literară”
Constantin Andrei Pătrăucean
•Premiul revistei Hyperion – Botoșani
Florescu Nicoleta Salcea – Suceava
• Premiul revistei ”Mozaicul” – Craiova
Denisa Arcip – Suceava

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.