La începutul lunii decembrie a avut loc semnarea, la sediul ADR Centru, a contractului de finanțare pentru proiectul cu titlul „Modernizare drum județean DJ 174A – Bilbor – km 20+000 – 23+423 – DJ 174C – lim. jud. Suceava km 5+000 – 11+197, pe sectorul km 5+000 – 11+197”, care asigură  fondurile nerambursabile necesare pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a unei rute importante dinspre Transilvania către Moldova.

Astfel, peste 6 kilometri de drum județean din localitatea Bilbor, județul Harghita până la limita cu județul Suceava, vor fi modernizați cu un buget 7,86 milioane lei, lucrările fiind estimate a se finaliza până în 30 octombrie 2019.

Fondurile necesare realizării acestor proiecte sunt asigurate din programul derulat la nivel regional de ADR Centru, Programul Operațional Regional 2014-2020, prin Axa Prioritară 6.1 – Proiecte nefinalizate. Valoarea totală a proiectului este de 7.867.145,26 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate de MDRAP, Autoritatea de Management a POR, este de 7.709.802,35 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ: 1.655.032,27 Euro). Diferența dintre cele două sume o reprezintă co-finanțarea adusă de către beneficiarii proiectului, Consiliul Județean Harghita și primăriile Toplița și Bilbor, pentru buna implementare a proiectului. Obiectivul general al proiectului constă în modernizarea sistemului rutier pe DJ 174C până la limita județului Suceava, în scopul îmbunătățirii parametrilor relevanți, pentru creșterea vitezei de rulare, creșterea siguranței rutiere si a portantei prin DN15 – Toplița către E578.

„Acest proiect de modernizare a DJ 174 C va încuraja intensificarea traficului prin localitate și va spori interconectarea localității cu drumurile naționale și europene, dar și conectarea inter-județeană a localităților  din județul Harghita. Pe termen lung, acest proiect va contribui la intensificarea activităților economice și turistice, cu impact pozitiv asupra dinamicii demografice. Reprezentanții administrațiilor publice locale accesează fonduri europene pentru finalizarea acestor proiecte, deoarece își propun ca la finalizarea lor, să asigure un cadru propice pentru dezvoltarea echilibrată a comunităților locale. Posibilitatea de a ajunge mai repede la o destinație, de a nu crește gradul de uzură al mașinilor, dar și asigurarea unui climat confortabil de croazieră, reprezintă beneficiul direct de care se vor bucura atât cetățenii din județ, cetățenii ce sunt în trecere, dar și pentru reprezentanții instituțiilor și ai mediului privat ce călătoresc pe aceste drumuri”, a declarat Simion Crețu director general ADR Centru.

Din bugetul alocat proiectului se execută lucrări de modernizare ce urmăresc aducerea structurii rutiere la parametri tehnici corespunzători categoriei de drum și asigurarea unor condiții optime de siguranță și confort în circulaţie. Traseul proiectat urmărește linia actuala a terenului, cu mici modificări, lățimea platformei drumului va fi de 8 metri, dintre care 6 metri lățimea carosabilului si 2x1m lățimea acostamentelor. Se va realiza profilarea acostamentelor si completarea cu balast cilindrat, după curățarea suprafețelor. Se vor reabilita și decolmata 24 de podețe și se vor amenaja hidraulic albiile la intrările şi ieșirile din podețe, fiind decolmatate, curățate și reprofilate șanțurile. De asemenea, mai sunt prevăzute lucrări de marcare și semnalizare corespunzătoare a drumului, conform normelor de siguranță rutieră.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.