Luni, 5 iulie, în Sala Unirii din Palatul Admnistrativ al CJ Suceava a avut loc semnarea acordului de parteneriat pentru colaborări în mai multe domenii de activitate între Consiliul Județean Suceava și Consiliul Raional Cernăuți.

Acordul a fost semnat de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și președintele Consiliului Raional Cernăuți, Domnitsak Ruslan. După semnarea acordului, Gheorghe Flutur  a propus organizarea unei ședințe comune a celor două consilii în toamna acestui an. 

Președintele Flutur a propus o colaborare între cele două regiuni pe mai multe domenii de activitate, începând cu promovarea unor proiecte transfrontaliere. De asemenea, el a spus că o prioritate trebuie să fie și deschiderea a patru puncte de trecere a fontierei România – Ucraina, aflate pe teritoriul județului Suceava, care sunt deja pregătite de partea română.

Printre domeniile în care cele două părți ar putea colabora, Gheorghe Flutur a  propus organizarea unor tabere de copii, în domeniul sănătății, turismului, învățământului, dar și în domeniul economic, prin parteneriate și acțiuni comune ale Camerelor de Comerț din cele două regiuni.

„Vreau să reiau cu acest prilej un proiect mai vechi și anume redeschiderea rutei feroviare de la Suceava la Cernăuți”, a mai spus Flutur. Nu în ultimul rând, el a propus și o colaborare mai strânsă în domeniul situațiilor de urgență.

În final, Gheorghe Flutur a transmis delegației din Cernăuți că sunt așteptați pe 15 August la Festivalul de Artă Medievală din Cetatea de Scaun a Sucevei și la Putna acolo unde își doarme somnul de veci domnitorul Ștefan cel Mare. La rugămintea președintelui Consiliului Raional Cernăuți, Domnitsak Ruslan, Gheorghe Flutur și-a luat angajamentul ca să organizeze o întâlnire trilaterală împreună cu  Martin Sailer, președintele Parlamentului Districtual Schwaben.

Totodată, Gheorghe Flutur a solicitat părții ucrainene sprijin pentru îngrijirea mormintelor personalităților române din cimitirele din Cernăuți, dar și reabilitarea Casei Aron Pumnul spunând că așteaptă și solicitări ale părții cernăuțene, la reciprocitate.

Președintele Consiliului Raional Cernăuți, Domnitsak Ruslan, a vorbit despre continuarea proiectelor în domeniul educației, al taberelor pentru elevii de origine română, de realizarea proiectului trenului Cernăuți-Suceava, dar și despre cooperarea în domeniul situațiilor de urgență.

Prezent la întâlnire, șeful Biroului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina, Cezar Grozavu, a vorbit despre proiectele care pot fi derulate, dar a subliniat că este foarte important ca partea ucraineană să găsească soluții pentru deschiderea punctelor de frontieră care au fost modernizate de mai mulți ani de partea română, sugerând ca acestea să fie puse în funcțiune etapizat.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.