A început sezonul căpuşelor. În fiecare an, zeci de pacienţi ajung la urgenţă din cauza muşcăturii de căpuşă. Medicul Tudor Ciuhodaru prezintă o listă cu lucrurile pe care trebuie să le faci ca să eviţi căpuşele, dar şi ce ai de făcut în cazul în care te muşcă o căpuşă.

 „Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcați de căpuşe este mare.(spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori). În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru.

Potrivit acestuia, căpușa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un vârf de ac).

„Căpuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţiei şi a complicaţiilor”, a mai transmis Ciuhodaru.

De asemenea, este important să consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.
Trebuie să rețineți data la care a fost extrasă căpuşa și să urmăriți apariţia oricăror simptome „curioase” atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.

„Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe. Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice”, a scris Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.