O delegație formată din experți europeni a început marți o vizită de evaluare a implementării de către România a recomandărilor din raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Ministrul Justiției Ana Birchall a confirmat faptul că a fost declanșată această evaluare, însă nu a vrut să dea prea multe detalii, susținând că ”nu se practică să facem declarații după o misiune MCV”.

”A fost o ședință de lucru, dacă pot s-o numesc așa, foarte foarte bună, bazată pe onestitate, bazată pe transparență. Ne-am ascultat fiecare și eu cred că e un foarte bun început. Până la urmă, obiectivul principal al României este ridicarea MCV-ului și acest obiectiv atât de important pentru România sper eu să poată să fie realizat cât de curând posibil. Și nu depinde decât de noi acest lucru.” – a spus ministrul Justiției.

Misiunea de evaluare desfășurată în România reprezintă o continuare a discuțiilor informale tehnice organizate în primăvara anului 2019 la Bruxelles, se arată într-un comunicat al Ministerului Justiției.

În cadrul întâlnirii, ministrul justiției a prezentat progresele înregistrate de România în cadrul MCV și a reafirmat determinarea autorităților române de a continua analiza tehnică a fiecărui punct din raportul MCV, în vederea ridicării acestuia.

„România este o țară profund atașată valorilor europene și statului de drept, preocupată de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor săi și ale cetățenilor europeni. Apreciem deschiderea colegilor de la Bruxelles pentru un dialog constructiv în scopul identificării celor mai bune soluții. Autoritățile române vor continua acest dialog instituțional și transparent cu reprezentanții Comisiei, în vederea ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare”, a subliniat ministrul român al justiției, conform sursei citate.

Misiunea MCV se înscrie în cadrul general de evaluare aferent mecanismului și presupune o serie de reuniuni tehnice cu reprezentanții instituțiilor implicate în îndeplinirea obiectivelor MCV.

În martie, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că implementarea de către România a recomandărilor din raportul MCV a fost accelerată – după ce, în urmă cu câteva zile, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, spunea că nu a remarcat progrese de la publicarea raportului MCV privind România.

De asemenea, la începutul lunii martie, premierul Viorica Dăncilă declara că în cadrul vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles a convenit cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, crearea unei comisii mixte, formată din experţi ai Guvernului şi de la Bruxelles, care să analizeze punctual stadiul MCV.

Ea a reafirmat atunci că Executivul de la Bucureşti îşi doreşte ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, pe care îl consideră “discriminatoriu”.

 

Sursa: Pro TV

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.