Ziua de 4 decembrie va fi probabil menționată ca prima zi în care ECOarta a debutat în România, și cum nu avem informații care să ne contrazică, probabil în Europa. Conferințe pe temă s-au mai făcut, chiar centrul acestei manifestări, Nicolae Dărămuș, fiind un prodigios militant al acestui curent filozofic, dar niciodată nu au fost atât de multe arte antrenate în discurs.

Ca să încercăm să explicăm pe scurt o filozofie nouă, controversată, una care are meritul de a fi reunit oprobiul tuturor cercurilor filozofice, ar însemna să încercăm imposibilul. Cam la aceeași concluzie au ajuns și promotorii acestei filozofii, drept pentru care au ajuns la concluzia că dacă nu pot reuși pe calea rațiunii, cale blocată de cutume și de interese pecuniare, au o șansă mult mai mare să ajungă la oameni, la cetățenii planetei, pe cale sufletească.

Ceea ce s-a petrecut la Gura Humorului a fost o deschidere, o adunare de semne de întrebare valabile pentru fiecare dintre noi, care s-a adresat, prin fotografie, imagine, cuvânt și cântec, sufletului nostru, al tuturor. Menirea acestui eveniment a fost aceea de a ne face să ne întrebăm dacă filozofia consumismului destrăbălat ne îndreptățește să ne condamnăm copiii sau nepoții la un trai sărac pe un Pământ pustiu.

ECOarta nu este o artă cu soia, fără îngrășăminte chimice și fără plante și animale modificate genetic. ECOarta este o artă martor la distrugerea planetei, indiferent dacă sunt fotografii ale unor animale pe cale de dispariție sau ale mormanelor de animale ucise de grandomania oamenilor, de imagini ale puținelor zone neafectate de om sau despre zonele distruse de existența noastră sau de scrieri care să consemneze trecerea omului de la stadiul de element al Creației la acela de erată a ei.

În ceasul al 13-lea, când Încălzirea Globală bate la ușă, ECOfilozofii au coborât din turnurile lor de fildeș ca să-și construiască foișoare din care să ne vorbească despre alegerea finală. Mileniul 3 va fi spiritual sau nu va fi deloc, numai că spiritual nu înseamnă că ne apucăm toți să facem și să spunem bancuri, înseamnă că ne vom reocupa locul ca parte a Naturii, cosimțitori cu celelalte regnuri sau vom lăsa Natura să moară, ucisă pentru profitul celor care propagă consumismul, deoarece această problemă nu va fi a noastră.

Nicolae Dărămuș este un om dedicat, un scriitor și umblător de natură, un fotograf un vorbitor pătimaș, care a decis să le arate și altora de ce merită salvată Natura. Această premieră va fi urmată și de replici, cu mai mulți ECOartiști, cu conferințe tematice și mese rotunde ale celor interesați, împărțind oarecum tematica pe silabe, deoarece timpul de care are nevoie acest subiect este o viață de om.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.