Absolvenții  facultăților din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au trăit momente unice joi, 12 mai. Aceștia, alături de profesori și de conducerea unității superioare de învățământ, au luat parte la Festivitatea de Absolvire a USV, eveniment care a inclus și Marșul Absolvenților. Astfel, echipați cu tricouri cu sigla USV și înarmați cu stegulețe, absolvenții studiilor superioare s-au adunat în Campus și au pornit în marș spre centrul Sucevei scandând lozinci motivaționale. 

Marșul absolvenților s-a încheiat pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava, acolo unde, pe scenă au urcat pentru a-i felicita rectorul Valentin Popa, vicepreședintele CJ Suceava, Niculai Barbă, primarul municipiului Suceava Ion Lungu și subprefectul Cristian Șologon, precum și profesori de la USV.

Totodată, pe scena de pe Esplanadă au urcat, în ropote de aplauze, cei 11 şefi de promoţie ai celor 11 facultăţi din cadrul USV, cei care pe parcursul anilor de studiu s-au evidenţiat prin rezultate deosebite. Este vorba despre: Delia Popovici de la Facultatea de Medicină, Mădălina Liana Chelasă de la Facultatea de Drept și Științe Administrative, Andrei Florin Ilaș de la Facultatea de Inginerie Alimentară, Raluca Andreev de la Facultatea de Economie, Administrație și Afaceri, Sabin Patrariu de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, Efros Alexandru de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, Darius Lungu de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Cosmin Viorel Avram de la Facultatea de Inginerie Mecanică, Agnes Galan de la Facultatea de Științe ale Educației, Alexandru Horea de la Facultatea de Istorie și Geografie și Alexandru Florin Zară de la Facultatea de Silvicultură.

 

Rectorul Valentin Popa: „Numele «Celui mai mare român» obligă”

 

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, s-a bucurat de frumusețea acestei noi generații de absolvenți. Acesta a vorbit apoi despre implicarea instituției superioare de învățământ sucevene în sprijinirea refugiaților din Ucraina, după declanșarea războiului,  și le-a mulțumit voluntarilor, cadre didactice și studenți, care s-au implicat în acest efort de aproape 3 luni. După o prezentare a personalității Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, el le-a transmis absolvenților că numele „Celui mai mare român” obligă, iar Universitatea din Suceava se distinge ca o universitate ancorată în realitatea secolului XXI, pregătită să facă față provocărilor de orice natură, dedicată deopotrivă studenților săi și comunității locale și regionale pe care o deservește.

„Doamne, ce frumoși sunteți! S-a văzut asta pe întregul traseu, pentru că în acest an și Dumnezeu a vrut să fie alături de voi prin vremea frumoasă care v-a însoțit. Și trebuie să știți și de ce s-a întâmplat asta. Pentru că meritați!

Astăzi încheiem un ciclu de studii care a fost marcat de o perioadă a pandemiei. Unii dintre voi erați boboci când această pandemie s-a declanșat și a fost nevoie să ne îndepărtăm fizic, dar nu și emoțional. Iată-ne împreună din nou astăzi, aici, în cea mai frumoasă zi a studenției voastre, când încercăm să vorbim despre această boală la trecut. Poate și pentru că aici, la USV, ne-am obișnuit să conviețuim cu ea, pentru că am făcut tot ce a fost posibil ca actul de predare-învățare și studenția voastră să fie cât mai apropiate de normalitate”, a transmis rectorul Universității „Ștefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa.

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, prof. Niculai Barbă: „USV are anvergură regională”

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Niculai Barbă, prezent la festivitatea de absolvire organizată de Universitatea „Ștefan cel Mare”, le-a transmis studenților sincere felicitări pentru parcursul pe care l-au avut la unitatea superioară de învățământ, totodată, recomandându-le să rămână în județul Suceava. De asemenea, vicepreședintele CJ Suceava, prof. Niculai Barbă, le-a mulțumit colegilor săi de la Universitate pentru susținerea și ajutorul pe care i l-au acordat de-a lungul anilor.

Pe de altă parte, Barbă a subliniat importanța Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava pentru comunitatea locală, mai ales în debutul pandemiei de coronavirus când unitatea superioară de învățământ a fost colac de salvare. La fel, implicarea USV este remarcată și în contextul actual al războiului din Ucraina, Universitatea contribuind semnificativ la gestionarea crizei refugiaților.

Vicepreședintele Consiliului Județean a mai spus că USV, alături de Aeroportul Internațional „Ștefan cel Mare” și de Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, reprezintă puncte imporatante și demne de luat în considerare, prin care Suceava capătă o anvergură regională.

În altă ordine de idei, Niculai Barbă a vorbit și despre autonomia pe care ar trebui să o aibă și învățământul preuniversitar de stat, subliniind în fața publicului larg că inspectoratele școlare ar trebui desființate.

„Asemeni universităților, și unitățile școlare ar trebui să aibă o mai mare autonomie, iar inspectoratele școlare ar trebui desființate. Am mai susținut această idee și în trecut, iar astăzi o susțin și în fața unui public atâtâ de numeros”, a transmis Niculai Barbă, vicepreședintele CJ Suceava.

 

Primarul Ion Lungu: „Vă invit să ne fiți parteneri în proiectul «100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030»”

 

 Edilul municipiului Suceava, Ion Lungu, i-a felicitat pe absolvenții USV și i-a îndemnat să rămână în municipiul Suceava, întrucât administrația publică locală face tot posibilul pentru ca orașul Cetății de Scaun să fie unul actractiv.
„Mă bucur că am fost alături de studenți și profesori pentru acest moment special din viața lor. Am sărbătorit cu entuziasm reușitele lor academice, privind în același timp spre viitorul capitol din viața lor. Le urez succes în viitoarele lor cariere! Să nu se oprească niciodată din învățat! Doar așa se vor putea dezvolta profesional și vor putea să contribuie la un viitor mai bun, atât pentru ei, cât și pentru comunitățile din care fac parte”, a transmis primarul Ion Lungu.
În cadrul festivității de absolvire edilul Sucevei a făcut o invitație Universității, dar și absolvenților și studenților de a fi partenerii municipalității în proiectul „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.
„Acum avem o șansă istorică să lăsăm un oraș inteligent și ecologic generațiilor viitoare, iar mințile iscusite din cadrul universității ne pot ajuta să ne atingem obiectivul. Îi felicit și pe profesorii care i-au ghidat pe parcursul ultimilor ani și îi asigur că, împreună cu Primăria municipiului Suceava și Consiliul Local, le voi fi alături și voi susține Universitatea și în viitor în misiunea lor nobilă de a forma tinerii României”, a conchis Ion Lungu.

La finalul Festivității de Absolvire au concertat solista de muzică ușoară ANDIA și cunoscuta trupă de pop – rock DIRECȚIA 5.

Una dintre cele mai fresh apariții, pe scena muzicii românești, cu o voce inconfundabilă și prima care va urca pe scenă este ANDIA, pe numele ei real Diana Constantin. Talentul și perseverența acesteia au ajutat-o să ajungă, într-un timp foarte scurt, pe cele mai înalte trepte ale topurilor muzicale din România. Colaborarea cu SPIKE, pentru piesa „Anotimpuri” a propulsat-o în carieră, iar la momentul actual este cea de-a cincea solistă a grupului Dj Project.

DIRECȚIA 5 este una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite trupe de rock din România. Aceasta s-a înființat în anul 1991, iar la scurt timp după înființare au lansat primul album, intitulat „La vulturul de mare cu peștele în ghiare”. Cel mai recent album al trupei, Sensitive (Ambiental Love Songs), a fost lansat în anul 2021, la care trupa a colaborat cu interpretul Flavius Teodosiu, marcând, astfel, 30 de ani de existență.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.