Astfel, dacă în cartierul Burdujeni prețul unui metru pătrat într-un bloc vechi costă 500-550 euro/mp. În zona centrală, același apartament, în același tip de construcție poate costa cu 50% mai mult. Iar apartamentele din blocurile noi construite au prețuri aproape uriașe, având în vedere că un metru pătrat construit ajunge să coste peste 775 euro.
Sumele sunt destul de mari, mai ales dacă luăm în considerare faptul că nu mai demult de anul trecut apartamentele care nu treceau de 28.000 de euro se puteau găsi oriunde. În prezent majoritatea prețurilor au crescut cu aproximativ 5.000 de euro, pentru același apartament.
‘Cu siguranță, 2015 a fost anul revenirii pieței imobiliare locale. Astfel, anul trecut am asistat nu doar la o majorare a pieței în principalele orașe din țară, ci și la o creștere a încrederii investitorilor care au relansat proiecte în toți polii principali, precum București, Cluj-Napoca, Arad sau Brașov. În plus, observăm că piața are perspective de dezvoltare pentru următorii ani’, a declarat președintele RE/MAX România, Răzvan Cuc.
Se extimează că prețurilor nu se vor opri aici, astfel că dacă aveți de gând să vă achiziționați un apartament sau o casă, încă mai aveți timp să o faceți dacă vă mișcați destul de repede.
‘În ceea ce privește segmentul rezidențial, suntem de părere că piața va reacționa diferit, în funcție de orașul la care facem referire, așa cum s-a întâmplat și în 2015. Însă, credem că 2016 va aduce creșteri ale prețurilor medii naționale cu cel puțin 5%, atât la locuințele vechi, cât și la cele noi’, a spus Răzvan Cuc.
Prețurile unui apartament cresc în funcție de anumite considerente. Vorbim aici despre existență unei universități în oraș, componența etincă și poziționarea geografică, dar și de infrastructură, economia locală sau mediul înconjurător. Majoritatea orașelor care au o populație mai mare de 300.000 de locuitori au înregistrat creșteri mai mari, însă și Suceava a luat parte la acest trend. Casele sunt mai scumpe, la fel de mici, iar condițiile de trai nu s-au schimbat prea tare.
Cu toate acestea, se preconizează că numărul cumpărătorilor va crește, indiferent de condițiile enumerate mai devreme – oamenii au nevoie de un cămin, și vor face orice pentru a și-l cmpăra.
Potrivit reprezentantului companiei, evoluția pozitivă a pieței se va vedea în acest an și pe segmentul terenurilor care, încă din 2015, a fost unul efervescent, marcat de tranzacții importante în orașele mari ale țării.
De asemenea, și pe segmentele comerciale, office și chiar și logistice, va exista o creștere a interesului și a tranzacțiilor.
Lasa un raspuns