Directorul medical Tiberius Brădăţan a anunțat că Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este primul spital judeţean care a început procedurile de acreditare pentru urgenţe neurovasculare.

După ce Secţia de Neurologie din cadrul SJU Suceava a fost extinsă şi modernizată în acest an, valoarea investiţiei fiind de 1.358.857 de lei, în acest moment valoarea aparaturii medicale din dotarea secţiei şi a unităţii de urgenţe neurovasculare a costat peste 1,5 milioane de lei, iar dotarea cu 45 de paturi s-a ridicat la 276.187 de lei.

Unitatea de Urgenţe Neurovasculare de la Suceava mai are nevoie ca doi dintre cei cinci medici neurologi ai Secţiei de Neurologie, care vor lucra în Terapia Intensivă Neurologică, să fie instruiţi pentru a dobândi competenţe în vederea efectuării trombolizei.

Potrivit lui Tiberius Brădăţan, spitalul sucevean va face demersuri şi pentru includerea acestuia în programul naţional al Ministerului Sănătăţii de tromboliză, având în vedere că, în prezent, doar unităţile de urgenţe neurovasculare din clinicile universitare sunt acreditate.

„Suntem pionieri în acest domeniu şi de aceea trebuie să aşteptăm modificările legislative care să ne permită să funcţionăm. Am solicitat Ministerului Sănătăţii consultanţă în vederea punerii la punct a modificărilor legislative şi a respectării tuturor condiţiilor aici, la spitalul nostru. Aşteptăm să vină consultantul de la Ministerul Sănătăţii să ia act de condiţiile noastre, să propună modificările legislative care să ne dea posibilitatea să funcţionăm”, a declarat Brădăţan.

El a precizat că Unitatea de Urgenţe Neurovasculare are o capacitate de opt paturi de Terapie Intensivă Neurologică, ce permite monitorizarea completă a pacientului, respectiv ventilaţie asistată pentru pacienţii comatoşi.

„Vrem să tratăm accidentul vascular cerebral în primele trei-patru ore de la instalarea simptomelor, deci foarte rapid. Practic, se efectuează computer tomografic sau RMN, dacă este cazul, apoi se trece la administrarea unei substanţe. Dacă este accident vascular ischemic, un cheag de sânge care blochează o arteră cerebrală, se trece la tromboliza respectivului cheag prin administrarea de substanţă specifică (…) În situaţia unei stenoze de arteră se poate face dilataţia arterei cerebrale, iar dacă este un cheag se poate administra substanţa respectivă, tromboliticul in situ, adică strict asupra cheagului de sânge”, a explicat Tiberius Brădăţan, adăugând că, în prezent, există posibilitatea efectuării în Laboratorul de Radiologie Intervenţională a angiografiei cerebrale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.