În perioada 03-11septembrie 2017, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și cei din cadrul polițiilor municipale și orășenești, în comun cu forțe ale Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Suceava au organizat zilnic, acțiuni pe raza județului, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, au fost executate 109 controale la unități economice și în fondul forestier şi au fost verificate 313 mijloace de transport.

Au fost constatate 26 de infracțiuni, din care 3 la Legea nr. 46/2008 și 23 de altă natură, infracțiuni asociate domeniului silvic.

Au fost aplicate 471 sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de 171.932 lei.

În cadrul acţiunii au fost confiscati/indisponibilizati 176,26 m.c. material lemnos în valoare de 26.919 lei.

Exemple:

La 06.09.2017, o echipă mixtă formată din poliţişti ai Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control privind legalitatea exploatării masei lemnoase pe raza Ocolului Silvic Râșca, ocazie cu care, a stabilit faptul că, în perioada 2014-2017, un bărbat de 41 de ani, din localitate, pădurar în cadrul Ocolului Silvic Mălini, a efectuat și/sau participat la predarea masei lemnoase, controlul exploatărilor și/sau reprimirea a 6 partizi de material lemnos autorizate la exploatare și/sau exploatate de către sora sa de 34 de ani, din municipiul Suceava, reprezentant al unei întreprinderi individuale cu sediul în comuna Râșca, întocmind sau participând la încheierea mai multor procese verbale de predare-primire, controale preventive, controale a exploatărilor sau reprimiri ale partizilor exploatate de sora sa.

Totodată, din cercetări, echipa de control a mai stabilit și faptul că, în perioada 16.01.-03.05.2017 și tatăl femeii de 34 de ani, un bărbat de 60 de ani, tot din comuna Râșca, în calitate de pădurar în cadrul aceluiași ocol silvic, a participat la predarea masei lemnoase, controlul exploatărilor și reprimirea unei partizi de material lemnos, autorizată la exploatare și exploatată parțial de fiica sa, participând la întocmirea a 3 procese verbale de predare-primire, control preventiv, control al exploatărilor și de reprimire a partizei exploatate de fiica sa.

În cauză, s-a întocmit dosar penal, cei doi pădurari fiind cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de „conflict de interese”, ce va fi soluționat procedural.

Ulterior, la 07.09.2017, ora 12.42, în timp ce  polițiştii din cadrul Poliției municipiului Vatra Dornei și ia Secției 15 Poliție Rurală Vatra Dornei erau angrenați  în cadrul unei acțiuni  au fost sesizați prin ”S.N.U.A.U. 112” despre faptul că, pe raza comunei Dorna Arini, în locul numit Pârâul Arinului, persoane necunoscute au tăiat și sustras mai mulți arbori. Polițiștii și specialiștii silvici deplasați la fața locului au identificat 10 arbori nemarcați, cu un volum de 18,96 m.c. ce provin din pădurea proprietatea unui bărbat de 47 de ani, din comuna Dorna Arini, având contract de pază cu Ocolul Silvic Vatra Dornei. Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, materialul lemnos provine din arbori doborâți de fenomene naturale fără a fi marcați de lucrătorii silvici și fără a fi emise documente pentru exploatare. Astfel, în după amiaza zilei de 06.09.2017, aceștia au fost desprinși de la cioată și scoși de proprietarul pădurii cu un utilaj propriu, iar în cursul zilei de 07.09.2017,  bărbatul de 47 de ani intenționa să vândă materialul lemnos la o firmă de profil de pe raza comunei Dorna Arini.

Materialul lemnos în valoare de circa 5.000 lei a fost reținut în vederea confiscării și predat în custodia Ocolul Silvic Vatra Dornei.

În cauză s-a întocmit dosar penal, bărbatul de 47 de ani fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de „tăiere fără drept de arbori”, ce va fi soluționat procedural.

 

 

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.