În data de 15 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Rădăuţi şi cei din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală nr. 4 Gălăneşti au desfăşurat o amplă acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic, asigurarea protecţiei unităţilor de învăţământ, prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente şcolilor, precum şi a absenteismului şcolar.

 

Acţiunea s-a desfăşurat între orele 08.00 – 18.00, la nivelul Poliției Municipiului Rădăuți ţi Secţie de Poliţie Gălăneşti, fiind organizate activităţi în sistem integrat la care au participat peste 30 de poliţişti din cadrul Compartimentului de prevenire al IPJ Suceava, din cadrul Biroului de ordine publică Rădăuți, Biroului de investigații criminale Rădăuţi, Compartimentului Rutier Rădăuţi , lucrătorii din cadrul Secției de poliție nr. 4 Gălănești și 1 lucrător din cadrul Secției de poliție nr. 3 Marginea.

Acţiunea s-a desfăşurat în următoarele etape:

 

Între orele 09.00 – 12.00 au fost derulate activităţi de informare şi prevenire în unităţile de învăţământ de pe raza de competenţă având ca grup ţintă elevii din ciclul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. Pentru ciclul preşcolar şi primar a fost abordată problematica siguranţei rutiere. Pentru ciclul gimnazial a fost abordată problematica violenţei şcolare şi cea privind pericolele lumii virtuale iar pentru ciclul liceal va fi abordată problematica răspunderii penale a minorilor, violenţei în mediul şcolar, pericolele generate de consumul de alcool, tutun şi droguri.

 

Între orele 12.00 – 14.00 au fost derulate întâlniri cu conducerile unităţilor de învăţământ, consilieri educativi, consilieri psihopedagogi pentru discutarea unor problematici privind siguranţa şcolară.  A fost analizat modul de întocmire şi respectare a regulamentelor şcolare , problematica accesului în unităţile de învăţământ dar şi cea privind elementele de securizare a spaţiului interior şi exterior al unităţilor şcolare;

Între orele  14.00 – 16.00 au fost desfăşurate activităţi de prevenire şi informare în şcoli, având ca grup ţintă elevii care învaţă în seriile de după-amiază.

 

Ulterior, între orele 16.00 – 18.00 au fost desfăşurate acţiuni de prevenire a absenteismului şcolar şi controale în baruri şi unităţi de alimentaţie publică din zona şcolilor. Au fost făcute verificări la unităţile de alimentaţie publică din proximitatea unităţilor de învăţământ şi au fost instruiţi administratorii şi personalul cu privire la legislaţia incidentă comercializării de alcool şi tutun către minori. De asemenea, s-a acţionat pentru identificarea elevilor în situaţie de absenteism şcolar şi care frecventează medii improprii dezvoltării personale şi profesionale.

 

Pe toată durata acţiunii echipajele de poliţie rutieră şi poliţiştii atestaţi să desfăşoare activităţi de poliţie rutieră au acţionat în zona unităţilor de învăţământ pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră a elevilor. Au fost aplicate sancţiuni şoferilor care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor şi au fost verificate microbuzele şcolare dar şi a celorlalte mijloace de transport în comun utilizate cu precădere de către elevi – stare tehnică, control etilotest la şoferi, control cu privire la numărul maxim de persoane autorizat.

 

Au fost derulate 32 activităţi de prevenire în 17 unităţi şcolare, beneficiari fiind 1350 de elevi. Au fost derulate 16 consilii cu directori de şcoli, profesori, psihiopedagogi, consilieri educativi.

Au fost verificate 20 de baruri şi unităţi de alimentaţie publică, dar şi unităţi de cazare.

Au fost legitimate peste 160 de personae şi au fost identificaţi 16 elevi care absentau de la cursuri.

Au fost aplicate 40 de sancțiuni contravenționale în valoare de 12.405 lei.

 

Au fost desfăşurate două activităţi de amploare, una  la Şcoala ,,Ştefan cel Mare” din Putna şi cealaltă la Colegiul Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuţi.

 

La Şcoala Gimnaziala  ,,Ştefan cel Mare”  din Putna şi la Şcoala Generală din Satul Gura Putnei a fost implementat proiectul de prevenire a victimizării minorilor ,,De mici să preţuim siguranţa”. În cadrul proiectului au fost distribuite tuturor copiilor din ciclul preşcolar manuale şi cărţi editate de către IPJ Suceava şi partenerii de activităţi, în vederea deprinderii timpurii a unui comportament preventiv.

De asemenea, cadrele didactice au primit kit-uri de învăţare, cuprinzând carduri cu evidenţierea unor aspecte privind meseria de poliţist, acestea urmând a constitui material didactic în promovarea unor recomandări preventive.

Toţi cei 88 de copii din cele două grădiniţe de la nivelul comunei au primit manuale şi cărţi, fiind organizate, totodată, concursuri şi activităţi interactive.

 

La Colegiul Eudoxiu Hurmuzachi Rădăuți, au fost desfășurate activități preventiv-educative cu tema ”Delincvența juvenilă – între responsabilitate și decizie” fiind prezentate aspecte legislative care reglementează răspunderea penală și limitele ei. Au fost expuse tipurile delincvenței juvenile, cauzele violenței în școli, pedepsele pentru minori, conform  Codului Penal, precum şi obligaţiile ce pot fi impuse minorului de către instanţă, consecinţele comportamentului infracţional.

Au fost prezentate câteva cazuri în care minorii au săvârşit infracţiuni şi au fost pedepsiţi de lege, precum şi prezentarea celor mai frecvente infracţiuni comise de minori, respectarea normelor şi regulilor în societate, ce pot conduce la reducerea criminalităţii în incinta şi imediata apropiere a şcolilor.

La sfârşitul prezentării materialului, au avut loc discuţii libere, iar elevilor le-a fost înmânat un chestionar de evaluare, cu câteva întrebări referitoare la materialul prezentat, iar inițiativa fost apreciată de elevi.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.