În cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, ieri, 29 septembrie, au fost programate activităţi de prevenire a infracţiunilor cu violenţă.

Conform unui comunicat al I.P.J. Suceava, poliţiştii au acordat o atenţie sporită tâlhăriilor, un segment de criminalitate aparte care conţine atât componentă patrimonială (deposedarea de un anumit bun) dar şi componentă violentă (a acţiune agresivă pentru însuşirea ilicită a bunului, păstrarea acestuia sau asigurarea scăpării autorului).

Şi de această dată, cu titlu de bune  – practici, poliţiştii din structurile operative din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul de Investigaţii Criminale şi Biroul de Ordine Publică au desfăşurat activităţi în sistem integrat cu poliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, fiind vizată atât componentă de informare şi responsabilizare a cetăţenilor cât şi identificarea şi tragerea la răspundere penală a celor care au săvârşit tâlhării.

Astfel, poliţiştii judiciarişti au intensificat activităţile de cercetare penală în cauzele de tâlhărie prin smulgere cu autori necunoscuţi, reuşind să probeze activitatea infracţională a doi tineri de 15 ani din comună Şcheia, care în data de 14.09.2016 au tâlhărit o femeie din municipiul Suceava. Faţă de aceştia se va dispune efectuarea în continuare a cercetărilor sub aspectul comiterii infracţiunii de „tâlhărie”, urmând ca aceştia să fie expertizaţi din punct de vedere neuropsihiatric în funcţie de care cauza va fi soluţionată procedural.

De asemenea au fost identificaţi alţi 4 tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, toţi din com. Şcheia, bănuiţi de comiterea a două tâlhării prin smulgere de obiecte săvârşite în datele de 23 şi 24 .09.2016, în dauna unor persoane vârstnice din mun. Suceava.

Pentru prevenirea tâlhăriilor prin smulgere, poliţiştii de prevenire au demarat campania ,,Alege să nu fii o victimă”. S-au purtat discuţii cu persoanele vârstnice, în special de sex feminin, identificate în parcuri şi în zone pietonale şi au fost promovate recomandări preventive, fiind distribuite la nivelul întregului judeţ peste 800 de materiale de informare.

De asemenea, la peste 50 de unităţi de alimentaţie publică, baruri şi alte locaţii care comercializează băuturi alcoolice au fost lipite afişe de campanie, fiind cunoscut faptul că alcoolul este de multe ori un factor care generează atât risc infracţional cât şi victimal.

Activităţi preventive au fost desfăşurate şi în peste 80 de unităţi de învăţământ, copiii fiind învăţaţi cum să nu afişeze ostentativ bijuterii sau electronice de valoare, pentru a reduce astfel riscul victimal prezentat de infracţiunile de tâlhărie prin smulgere.

Având în vedere că tâlhăria este o problemă socială deosebit de gravă care pune în pericol însăşi viaţa persoanei, solicitam ajutorul dumneavoastră în a prezenta acest fenomen însoţit de câteva sfaturi preventive care ar putea conduce, credem noi, la diminuarea numărului de victime.

Din practica judiciara a rezultat ca cele mai multe tâlhării sunt comise în locuri publice sau în spaţiile comune ale imobilelor.

Pentru a nu deveni victimă a unei tâlhării:

–         evitaţi deplasările pe trasee aflate în zone mai puţin circulate: câmpuri, parcuri, şantiere;

–         dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori în care se afla unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, discoteci);

–         când observaţi că sunteţi urmăriţi de un individ sau de mai mulţi deplasați-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitaţi ajutorul primului poliţist întâlnit în calea dumneavoastră;

–         nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări);

–         în ziua în care vă primiţi salariul treceți întâi pe acasă pentru a vă lăsa banii, apoi mergeţi la cumpărături doar cu suma necesară;

–         nu vă lăsaţi atraşi în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine);

–         nu vă lăudaţi persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau acasă;

În spaţiile comune ale imobilelor:

–         nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele evocate;

–         la intrarea într-un imobil fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate nu se afla persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni; Nu staţi cu spatele spre acele locuri.

–         folosiţi orice motiv pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute; Nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora. Dacă este cazul apelaţi la uşa unui vecin de la parter. Instruiţi-vă în acest sens şi copiii.

–         când liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urca sau coboară de la etaj, mai ales între parter şi etajul 1 sau între etajele 1 şi 2.

–         luminile de la intrarea în bloc şi din fata liftului trebuie să rămână aprinse odată cu lăsarea întunericului;

–         închideţi uşa imobilului după ora 22 sau protejaţi imobilul cu un interfon.

 

prevenire-persoane-varstnice

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.